Godišnjica Nikole Čupića

84 ГОДИШЊИЦА

Задивљеп због тих рети одговорио сам: „Ти зпаш, тако ми алаха, да сам сеја, сиромах, много обрадовао када сам рекао, да ћу ићи у Истамбул. Твоје је да наређујеш и располажеш, а ја ћу поћи у коју год државу ти наредиш да идем.“ За тим, пољубивши Мелек Ахмед-пашу у руку, рекао сам: „Султану с усрдном готовошћу спреман сам. Хајдмо!“ И ја се стадох спремати на пут.

Пошто сам разгледао ову варош,") опростим се од пријатеља. У путовању разабрах да се зет Самизаде Мохамеда ефендије рејсилћитаба, Никопољски паша Кадизаде Ибрахим-паша, кренуо на војни поход. С тога, пођосмо брзо напред, те се после седам часова заустависмо у селу Азтур.") Ибрахим-паша логоровао је са својом војском на равници по имену Самачаири") и када сам се онде састао с њиме и пољубио га у руку, овако ми је прозборио: „Хеј душо моја Евлија ефендија! Бог те донео! Буди здрав! Твој господар Мелек Ахмед-паша преминуо је. Така је воља божја, а нас двоје нека здравље подржи! Него хајде са мном заједно на поход против Јаника.“““) Тако ме је паша именовао за свога капуџибашу, плату ми одредио и свакада ме одликовао својом високом дружбом, пошто сам му постао љубимац.

Међу тим пређосмо на коњима реку Гимок, која истиче из Тимочких планина, па се између градова Видина и Фетиглама"" улива у Дунав, те тако за пет часова стигосмо у град Куршунџу.") Одатле стигосмо

55) Евлија мисли ту на Видин. Када се наиме вел. везир Ахмед Ћуприлић кренуо 1668 с војском у Угарску против града Ђура (Јанока), кренуо је и Евлија с војском везировом. Ну он се већ у Источној Румелији одвојио од везпрове војске, па је преко Ловче, Плевне, Марашког Трстеника, Рахови, Влчедраме доспео у Видин.

56) Подсећа обликом на Арчер, али ће бити рђаво записано име. Због тога је немогуће одредити шта је.

57) Погрешно записано или преписано, те се не зна шта је. По свој прилици незнатна локалност (чајир, ливада). Пошто је од Видина за Књажевац било два пута, један на Кулу (турско име Адлије је новијег порекла) па на Грљан, а други на Рабиш па на Кадибогаз, биће место на једном од та два пута.

58) Под Јаником мисли се овде на Ђур (Јанок наших летописа) у сев. зап. Угарској. Ратовање у Угарској 1663 називају Турци с тога јаничким, што је првобитан турски план био да крену против Ђура. Упор. нап. 55.

59) Код Кладова.

во) Према положају биће Гургусовац дан. Књажевац.