Godišnjica Nikole Čupića

99 ГОДИШЊИЦА

у које никога не пуштају под оружјем. На минарету има сат који откуцава. Иза капије је тамница, дубока као пакао, иу њу сваке вечери затварају робље од становништва у подграђу. Стражари вичу сваке ноћи: „Јек дир алах, јек“ (Један је Бог, један), а у 5 часова свира музика. Некада је овај град био палата једне краљеве кћери. У виноградима према северу и западу су узвишења и неколико комада градских шахи-топова гледају на ова брда. Бедемп и отвори за пуцање су у добром стању.

Подграбе. На обали реке Дунава и на пвици Вуке леже у једној мрачној долини пет стотина лепих кућа,

покривених шиндром. Баште и зидови од дворишта

нису се могли видети. Има пет махала, пет михраба, и једна џамија. Има три мале гостионице, где одседају путници. Свега пма једна трговачка гостионица, једно мало хладно купатило и педесет продавница. Има две основне школе и један хинди-манастир, који лежи преко пута моста. На оном месту, где река Вука утиче у Дунав, има на реци Вуки дрвен мост, дугачак седам стотина корака. Мост је предан саобраћају двадесетога дана месеца зилкаде 932 '20 августа 1526). Овај мост је због прелаза мусулманске војске дао начинити за три дана и три ноћи погубљени Ибрахимпаша“) када је на заповест Сулејмана кана") полазио у Есечку битку, скупив тада из свих еснафа неколико хиљада мајстора. Овај мост је још из оставине овога великога везира, који би, када би се удесио и оправио, био још врло добар. Река Вука, која тече испод овог добро начињеног моста, извире из Баковичких планина, те се овде спаја с Дунавом. То је сасвим мала речица.

Поклоничко место Хинди-бабе.“') Преко од овога моста је шеталиште, које чине лепе баште и цветни ружичњаци, слични рајским баштама. Ту је и манастир

19) Ибрахим-паша дугогодишњи и свемоћни велики везир (1528—36), љубимац и зет Сулејмана 1. Удављен је у самом султановом сарају 15 марта 1586. (Наштшег да 162) пошто се био и сувише осилио.

20) Султан Сулејман Г прешао је, идући на Мухач (1526), преко тога моста 18 авг. 1526. (Види дневник тога похода Наштег За 642). Мост тај помињу многи путници у 16 и 17 веку.

2) Хинди-баба, „отац из Индије“, неки дервиш који је сматран за светога и има тулбе којем долазе на поклоњење.