Godišnjica Nikole Čupića

ПУТОВАЊЕ ЕВЛИЈЕ ЧЕЛЕБИЈЕ 91 Товарник.'"") Ово је војводство и намесништво на земљишту сремског санџака. Има градског заповедника и 150 војника. Паланка је четвороугаона, од дрвета начињена тврђава. Лежи на дунавској обали, на високом брежуљку, на широком и равном месту.'") Има у довољној количини ратног прибора, има 50 кућа с дашчаним крововима и једну џамију с дрвеним минаретом. Преко од гостионице и поред ње има 15 малих продавница. Има много винограда и вртова. На оном месту, где се војска утаборила, има 400 бунара на чекрк с добром водом.

Одавде, идући у западном правцу три часа, стиго-

"смо у паланку Сотин.'") Ово је војводство на земљишту

сремског санџака. Има заповедника и тридесет градских војнпка. Град јој је лепа од дрвета грађена паланка; лежи на високом брежуљку на обали Дунава. У околини нема узвишења. У граду има једна џамија, и двадесет војничких кућа. Унутра у граду има једна, порушена црква. Ван града је једна мала гостионица, а пред градском капијом, над градским шанцем, је лонџа кеск. Овај град је у старо доба био у рукама непријатељским, али је заузет 937 (1526) приликом Петроварадинске битке. Одавде одосмо у град Вулко.'') Град Вулко. Ово је грађевина маџарскога краља Фердинанда.“ Пошто река Бука тече поред града, то је и град добио ово име. Заузет је у месецу шевалу 937 (јула 1526). Ово је војводство на граници сремског санџака и постао је каза с приходом од 150 акча. Има градског заповедника п педесет војника. То је мали, јаки град од цигаља на дунавској обали, а са северне стране наслања се на реку Вуку. У граду је кућа заповедника, џамија Сулејмана кана, оружница и стовариште за храну. Има шест кула, покривених даскама, иједну капију, која се отвара на запад. За тим долази спољашњи град. Има 40—50 војничких собица,

1) Товарник на путу Митровица — Вуковар.

15) Товарник је на јужном подножју Фрушке Горе, дакле далеко од Дунава (15 км.)

16) На Дунаву ниже Вуковара.

7) Вуковар.

18) Вуковар је много старији, помиње се још у 13 веку. Кад је Фердинанд (1) постао краљ Угарске (1526) већ је био у турској власти.