Godišnjica Nikole Čupića

94 ГОДИШЊИЦА

јатеља, што се и десило у исто време и истога часа. Зато је после победе поклонио Сулејман-кан Хиндибаби место, где је овај мапастир, у којем он је и сахрањен. За време његова живота објавила се много чудновата појава. Алах нека благослови његов славни гроб! Кренувши се одавде, стигосмо за седам часова у варош Есек. Е

Варош Есек. Сазидао га је маџарски краљ Матија.“ ") Четвртога реџеп-ил-ферда 939 г. (16 априла 1586) у понедељник, када се султан Сулејман кренуо у Мухачку битку, кашње погубљени Ибрахим-паша водио је као велики везир предње чете п са својом велико-везирском војском јурио је с највећом брзином напред. Заувевши те године градове Срем, Петроварадин, Илок и још четрдесет већих п мањих градова, опседне за тим град Есек. Неверници бана Бочкаија,") који је био у граду, нису могли одолети јаком нападу и борби него град предаду, ) те се непријатељ распе из града на све стране без оружја, празних руку и јадан. Неки, замоливши милост у сердара, остадоше да постану раја. После тога, на кнежеву заповест, скупи се читаво море војске код града Есека, који за три дана сравнише са земљом све до темеља. За тим је сердар Ибрахим-паша") месеца зилкаде 932 (августа 1526) целу мусулмамску војску пребацио у четама преко реке Драве п с помоћу неколико хиљада раје дао начинити један јак дрвен мост, преко кога пређоше сви мусулмански одреди у поход на Маџарску. Када је Сулејман-кан, идући на Мухачку битку, прешао преко овога моста, исекоше га на царску заповест, те је тако војсци одузета нада

мусулмана има мистично значење и употребљава, се у Фрази често да се 08-

начи неки одређен број. Има за то примера и у овом Евлијином делу аи иначе. :

25) Као и народно предање тако и Евлијатежи да постанак неког града, вароши итд. припише извесној личности, То су обично познатије личности из ближе прошлости, а врло често такве, које с градом уошће немају никакве везе.

2) Стеван Бочкаји ердељски кнез (1605—06). Нема истина никакве везе с Осеком (ни оп ни који други Бочкаји) и у доба Мухачке битке није се још био ни родио, али је његово име могло бити познато Евдији, јер је Б. био турски савезник, те га је за то споменуо.

_ 27) Осек се предао још док је војска турска била пред Илоком (8 авг, 1526) (Види дневник тога похода Натштег, За 641).

25) Ибрахим-паша тек је 1529 постављен за сераскера. Наштег За 79.