Godišnjica Nikole Čupića

ПУТОВАЊЕ ЕВЛИЈЕ ЧЕЛЕБИЈЕ 95

на повратак."“) Сви се дакле одлучно борили на Мухачком пољу и, хвала нека је Богу, поубијаше 200.000 непријатеља а 100.000 заробише.") Сулејман-кан, вративши се сретно, настанио се у близини града Осека. Тада се окупише погранична господа и поглавице и рекоше: „Падишаху! Овај је град код моста безусловно потребан, јер је то прибежиште за бегунце; због тога га треба поправити и наново назидати.“ Њихов савет изгледао је на свом месту, те падишах, давши из своје благајнице пет стотина кеса и потребан материјал, повери Печевили"') Кавим-паши оправку и зидање. 932 почеше из основа зидати и доиста 932 г. био је град Есек сасвим готов. За мирилива“) би постављен Печевили Касим-паша, коме је поверено било подизање града, и пошто доведоше у ред све куће и магазине, сместише унутра три хиљаде одабраних стражара. Тако су дакле границе Срема, Илока и Петроварадина осигуране. Када је овај град био у непријатељским рукама били су у овом граду Есеку намесници неверника, скитнице крволочнога херцега седам Хрвата и Маџара, те је тако Осек био столица изопаченог блуда. Капетан немачкога цара императора бпо је Бочфали.“) Напослетку је Сулејман-кан с овима рашчистио и сада је војводство у Пожешком вилајету и срез с приходом од 150 акча. Има шејк-ил-ислама, накиб-ил-есрафа, диздара, дванаест градских ага, 700 градских војника, агу порезника, мутесиба и цариника. Међу тим нема спахи-кеткуду и капу-кул-сердара. Има још јаничарског сердара, егри-чауша, мимар-башу, поседнике зијамета и тимара, алај-бега и чери-башу. Једном речиова напредна варош препуна је исламских чета.

Земљилште и облик града Есека. Град лежи на једној скровитој, правој, пространој и плодној равници,

29) По дневнику тога похода (Наштег 32 642.) прешла је војска турска 21 и 22 авг. преко Драве а 23 су спаљени и Осек и сам мост.

30) Страшно увеличани бројеви. По дневнику Сулејманових ратних похода сарањено је после битке 20000 пешека и 4000 оклопника (мађарских). Напшег 32-642.

37) Џечујски — Печуј (Реез, Капитећеп) у Барањи. Печуј је пшао у турске руке тек 1543 и тек тада је постао седиште паше.

32) Мирилива је санџак-бег а Евлија сам мало даље каже да је у Осееку био само војвода.

33) Корумпирано од Бочкаји али (као толика имена код Евлије) употребљено тек као декорација — да се неко име каже.