Godišnjica Nikole Čupića

100 ГОДИШЊИЦА

седам ниских, плавичастих кубета. Тако лепе џамије нема ни у једном пограничном месту. То је јака зграда од цигаља и има простран харем.“") Унутрашњост харема је хладовито шеталиште, украшено ретко лепим дрвећем. Има веома уметничко украшено и високо минаре. |

У подграђу је џамија Мустафа-паше. Истина да је ова џамија покривена ћерамидом, али прима у се велику множину људи, јер стоји на месту где се скупља, свет у чаршији и базару. Над капијом има тарих.

Осим ових има још четрдесет минарета у варошким махалама. Има свега четири завода за науку. То су: Касим-пашина и Мустафа-пашина медреса. Овдашњи народ врло воли науку, али за то нема дар-ун-кура и дар-ул-хадиса. Али ипак њихови учитељи излажу у џамији хадис. Има четири манастира и пет основних школа. Међу овима су знатније: Касим-паше и Мустафа-паше, и оне су тако пуне као да су палате. Почетком сваке године дају сваком сиромашку из вакуфа заједно с новцем и поклонима цело одело, капе и повезаче.

Имају дванаест студенаца с кровом. Између осталих је Касим-пашин студенац с дрвеним кубетом при излазу на Чарши-капију из средњега града, на левој страни на обали шанца. Овде за душу Кербелских мученика““) дају јула месеца воду из Ћевсера“) сваком ожеднелом човеку. Од јавних студенаца познати су још сердарев и кеткудин студенац са стрехом. Када човек изађе на капију средњега града, те прђе у чаршију, опазиће на десној страни лепе бање с оловним кровом и кубетима. Има шест трговачких гостионица. Има један хан за караване, где се добива свака опскрба. Изван утврђења подграђа има једно место ограђено прошћем и начињено као град, које је удешено за вашар (панађурј. Сви пролазници добивају овде стан и храну. У вароши осим овога нема другог караван-сераја, али има много отмених домаћина и старешина, који, када странци почну стизати, отворе вратнице,

47) Харем (светиња) се зове предворје џамије.

48) Хусејин (син Хазрети Алије, четвртога кадиФе, а унук Мухамедов), који је као претенденат на калиФски престо погинуо са својим друштвом код Кербелде (близу Еусрата) 680. Нарочито га поштују Шилти (мусулманска секта којој припадају Персијанци) и много походе његов гроб.

49) Ћевсер, река која истиче из раја. Тип добре зоде.