Godišnjica Nikole Čupića

ПУТОВАЊЕ ЕВЛИЈЕ ЧЕЛЕБИЈЕ 99

Подграђе. Пред источном капијом средњега града, на главном путу, идући све до Панаир-капије,“) која је на јужној страни, има дугачко подграђе од хиљаду и стотину корака. То је јак град, опасан једноставним зидом од прошћа, начињен од дебелих дрвених греда. Има бедеме, а отвори за пуцање долазе често један за другим. Има две капије: на јужној страни је пијачна Панаир-капија, а на источној је страни Вуковарска капија. Нема велике прсобране. Над Панаир-капијом има само десет шахи-топова. Тобџије им дању и ноћу стоје спремни. Шанац око подграђа се напунио у току времена ђубретом и земљом, те би сада било потребно да се очисти.

Обим овога града је пет хиљада и девет корака. Има свега четири стотине кућа с кровом од дасака, склопљених од дасака и са дрвеним подом. Каменитих зграда и плочаника уопће нема у овој вароши, јер је место ниско, подводно и мочарно.““) И ако има чврстих зграда све су то грађевине од цигље и цемента. Ну зато поред сваке куће има мали врт. То су доста простране и лепе куће. Подграђе има седам махала, средњи град пет и тако дакле има укупно дванаест махала. Главније су Хасан-пашина махала, Бег-серај махала, Мехкеме-махала,“) Анбар-махала, Ага-махала и Велика — Којумџи-махала.“)

Има свега 46 места за молитву. Између осталих знатна је џамија султана Сулејмана пред капијом унутрашњега града, која је у старо време била црква. Није бог зна како украшена а и у погледу посете је врло напуштена. У средњем граду је Касим-паше џамија, која има тарих, који каже да је подигнута 1558. Ова сјајна џамија стоји на изласку из средњега града, на десној страни главнога друма. То је сјајна џамија с кубетом, покривена плавичастим оловом; има у дужину и ширину по сто стопа. Врло су лепо и уметнички израђени предикаоница и махфиљ. Код спољних степеница на шест чисто белих мраморних стубова има

15) Панађур-капија.

#) Џигасета (1567) помиње у Осеку онаке плочанике од греда какве је Евлија споменуо у Темишвару (баште ХХИ 185) и каже да су такве улице и у Сигету. :

45) Мехкеме — мешћема, судница.

16) Којумџи — кујунџија, златар.

“~ „