Godišnjica Nikole Čupića

129 ГОДИШЊИЦА међутим, стигла на време, па према томе, није ни учествовала у битци.

Пут у Меленце, које бејаше 14 километара далеко, вођаше равницом. Код 8. килом. од Бечкерека а 6. километра од Меленаца пресеца га други пут под углом од 90", који везује Јанкахид и Сентмихаљ с Елемиром. Раскрсница је на такозваном Совљу и на Високом Пољу. Од ње бејаше онда у североисточном правцу, отприлике 1 килом. далеко, једно двориште |(мајур), коме је онда било име Кишова одаја, а која се данас зове Данилова пустара и пустара св. Димитрија. До ње бејаше велика камара сламе.

Ту око те сламе сукобила се је наша коњичка извидница с мађарском пешадијом, која се одмах повуче у мајур. Овај сукоб наше и мађарске војске бејаше повод узбуни у мађарској војсци.

Чим опазисмо непријатеља, одмах се распоредисмо као убојна линија. Бригада пуковника Пуфера удари у правцу на поменути мајур. Она сачињаваше десно крило главне војске, чије је лево крило (бригада Оцверекова) пошла на Елемир, а чиј је центар (бригада Билекова) заузео положај с обе стране главнога друма |(а сћеуа).

На крајњем десном крилу Пуферове бригаде, а у новом убојном реду, бејаше диштрикћански |кикиндски) батаљон капетана Виће Бесарабића.

Обе бригаде стајаху једна поред друге у убојној линији, спремне да се сукобе с Мађарима. У исти мах ови се помоле иза Дубоке Долине и развију се на Високом Пољу, пуцајући из својих топова на нашу позицију. Ми стајасмо на пољани без наслона и без заклона. Наши топови, истина, одговараху противнику, али је зато ипак наш губитак био знатан. Од један пут ми сине кроз главу, да би нам Кишова одаја могла послужити као заклон и да би је тога ради ваљало отети непријатељу. Похитам пред батаљон Виће Бесарабића, који је био најближи мајуру. „Јунаци“, подвикнух Диштрикћанима, „ако смо данас ради да победимо, ваља да на јуриш отмемо онај мајур!“ „Хоћемо, хоћемо господине“ зачу се као из једнога грла. „Е онда на јуриш јунаци !«“ Бејаше милина гледати ове младиће, како јуначки ступају напред. Понекад се осврнем, да видим

1 1 | : |