Godišnjica Nikole Čupića

140 ГОДИШЊИЦА

Ш,. Писмо.

Господину мајору

Јовану Стефановићу у В. Бечкереку.

Драги мој синовче!

Твоје сам писмо примио и тамо сам одма писао г. Тодоровићу да се не шали, већ да одма иде напријед, и то не са једним батаљоном већ са свом трупом и са свим топовима, тим рјечма, да не чувају перлез и Ечку. Нама се не треба бојати Београда, то је, синовче, мало опоро писано, али шта знам радити. — Јуче после подне наша је војска одмаширала напријед и то 4500 под ПуФером за Бечеј и 3000 под Стратимировићем и Миливојем.') Последња вата позицију на Јарку код Госпођинаца. Ја сам ову војску пратио до Ђурђева. У Вилову и Мошорину остало је нешто топова и нешто војске — то је. синовче, под мојом командом.

Ја би сам радо ишао напријед у бој, али ето нужде. Моја бедевија остала на три ноге и тако ти ја пешице не пођо, већ оста у резерви.

Синовче, мени ноћас дође писмо из Вршца, да су Маџари већ дошли у Лугош.“) Вршчани ишту помоћ и то веле да су послали два курира у Србију. И то сад ми један каже за цело да су многи Руси ударили на Мађаре и то веле да Мађари беже од Руса на врат на нос. Мене већ један Мађар моли да учиним мир. На питање моје, да ли они знаду да ли је руска војска ушла у Ердељ. вели исти да му је познато да јесте зацело руска војска унутра. :)

Ја теби, синовче, сам пишем и јављам. Јави и ти мени што пре како је тамо код Вас по Банату о свему и за све.

У Тителу, 9. априла 1849. Јесам твој тебе љубећи чика Ст. П. Книћанин с. р.

7) Миливој Петровић Блазнавац.

#) То беше авангарда мађарског ђенерала Бема, који беше потиснуо аустријску војску из Ердеља у Влашку, па се сада упутио у Банат да помогне Перцелу и да освоји Темишвар, који беше у царским рукама.

ТА Ба

8) Ови су гласови били прерани. Руска је војска доцпије ушла у Ердељ из којега се тек бејаше кренуо мађарски ђеверал Бем.

РОВ.