Godišnjica Nikole Čupića

ак Е ГОДИШЊИЦА

Зато и вели о крштеном имену Његошеву : „као да је слутио кум, да он неће бити радост само оцу Тому и мајци Ивани, даде му име Раде'“. И баш је тај Вуловићев рад, и ако неуспели есеј (Годишњица Ник. Чупића 1), још млађим писцима важио као извор, ма да му је управо биографијски део понајслабији.

Отуда је и постала толико популарна 1813. год.; отуда су толико чести њени наводи.

Средња се, 1812, година већином наводила у тежњи да се у сваком случају. не буде далеко од истине. Ту је карактеристична напомена М. Б. Милићевића на 148. страни „Поменика“: „Тачно сене зна година његову рођењу : једни веле да се родио 1811., други !812. а трећи 1813. Узета је 1812., као средња“.

Борбу, дакле, о првенство имају да издрже године једанаеста и тринаеста.

Од писаца, који су били у положају да се ближе обавесте о години Његошева рођења, једини је Димитрије Милаковић, који је усвојио 1813. годину. Како је као секретар владичин провео неке две десетине година, заслужни је Милаковић могао ово питање оставити расправљено. Али он у својој „Историји Црне Горе“, штампаној у Задру !856. године, вели на стр. 319. са свим лаконски и узгред: »рођен је (владика) |. Новембра 1813 године“. Како је његова Историја наштампана пошто је Суботићева беседа била постала добро позната, могућно је да се скромни Милаковић повео за ондашњим књижевним гласом и ауторитетом Суботићевим. У сваком случају он питања није расправљао, а мислимо да га је и нерасправљено оставио.

Други један човек, који је тако исто био у непосредној близини владичиној и који је о њему опширније ппсао, био 16 Мплорад Медаковић, као неки ађутанат владике — господара. Медаковић је !882. год. у Новоме Саду својим ориђиналним правописом штампао књигу: »П. П. Његош, последњи владајући владика црногорски“. У њој на стр. 36. вели: „Петар П родио се !. нов. 1811. год.“ Ни он не наводи никаквих по-

7) Вуловић је и стварне погрешке Суботићеве усвојио. Знајући да се Његош родио на Св. Враче, а заборављајући да су Св. Врачи и 1. новембра као и 1. јула, Суботић је назначио дан Његошева рођења »0о Врачеву дну !. јулија“. Тај је датум, без даљега разбора, узео од њега и Вуловић.