Godišnjica Nikole Čupića

ГОДИНА ЊЕГОШЕВА РОЂЕЊА 173

себних доказа за своје тврђење, те је као савременик успео таман толико да својим казивањем потре казивање другога савременика, Милаковића.

Трећи писац који је у песниковој постојбини проучавао његов живот и рад јесте др. Лаза Томановић. Његова је књига „Петар Други Петровић-Његош као владалац“, штампана 1895. на Цетињу. Он се служио државном архивом и раније изишлим списима, а у питању о времену песникова рођења он узима годину 1811. Разлози који га одређују за то у главном су ови. Медаковић би, вели, као некадашњи ађутанат Његошев „имао бити поузданији од другијех биографа“ — ма да то важи још више за Милаковића. Други је разлог Томановићу у „распитивању некојих старијих људи који рачунањем долазе до исте (1811.) године“ |„Петар Други«... стр 2.) Трећи је доказ у рачуну колико је где млађани Раде провео и могао провести дана и година, и тај рачун писца упринуђава, да коначно прихватимо год. 1811. као годину његовог рођења, као што хоће Медаковић“ (стр. 5). — На основу свега тога Томановић и на стр. 213. закључује да је Његош „живио 40 година мање 12 дана“, што значи да се родио !. новембра 1811. пошто је умро 19 октобра 1851.

Друге наше писце, заједно с Вуком Врчевићем, остављамо без нарочитога претреса, пошто су они само усвајали једну или другу годину. О Његошу су писали посебне књиге и Руси П. А. Лаврови П. А. Ровински, обојица проучавајући његов живот у његовој ужој домовини, и служећи се такођер и архивном грађом. Али питање о времену рођења Његошева није њиховим, добрим, радњама ни у колико осветљено ни утврђено.

По томе је остало неутврђено питање о години рођења владике Рада, те ћемо у даљим врстама прегледати још неколико података до сада неузиманих у комбинацију или и са свим непознатих, надајући се да ће они цело питање поузданије расправити.

ж г жЖ Пролазећи у јулу 1833. год. кроз Беч, на путу у Петроград где ће се о Преображењу завладичити, млади се господар црногорски познао с Вуком Караџићем који 29. августа исте године пише о њему владици