Godišnjica Nikole Čupića

2. Уни

_ ГОДИНА ЊЕГОШЕВА РОЂЕЊА 175

славивши тридесет више осам Божића и пребацивши преко главе мнозину ада, не могу се и не хоћу обмањивати. Ја злу свакоем гледам право у очи.“ — Толико је самопоуздања показивао владика непосредно пред своје неочекивано оболење које није ни слутио.

Ако се ово владичино писмо преведе на обичан рачун, онда би оно говорило за 1819. годину. Владика који се родио 1. новембра 1812. може 20. јан. 1850. године рећи да је дотле прославио тридесет и осам Божића. Али кад је разлика између два владичина казивања, онда није нимало тешко одлучити коме припада првенство. У писму од 18. августа владика говори непосредно о своме веку, он рачунски казује своје године. А у писму од 20. јануара владика је ретор који говори не о своме веку већ о својој снази ио искуству. Према томе је јасно да првенство припада писму од 18. августа.

· Познати имитатор и особити поштовалац владичин Ђорђе Срдић пише о Божићу 1851. новинару Милошу Поповићу :

„Кромје свега ова је година Србство за срдце ујела, узевши у покој незаборављенога Господара владику у најбољој снаги човечијега века, истом је навршивао 40. годину...!“ -

Срдић је из Котора заиста био у могућности да познаје владику, а околност што је његово писмо само на два месеца по смрти владичиној и што није намењено јавности, даје његову казивању знатне цене. —

Расправљање о години владичина рођења било би са свим непотребно, када би имало протоколарнога црквенога записа о његову рођењу. Али како тога нема, ми смо учинили корак да се види шта се може извести из црквене белешке о смрти његовој. Добијени одговор утврђује ову једину документима утврђену годину. Јер по томе одговору са Цетиња излази да је владика Петар П преминуо у четрдесетој својој години, према чему остаје да је рођен !811!. године. Што се тиче дана — он је ван спора: владика је рођен 1. новембра.

Све је то било уверење оних знатних људи који су са њим живели. То треба да остане и уверење Историје Српске Књижевности.