Godišnjica Nikole Čupića

Прати во ељена ре ан ПИРА ИВЕ : Ји Е ај а 5 ~ “с

180 ГОДИШЊИЦА

ских, с оном искрености и усхићењем с којим ти га

пошаље уз најусрднији братски поздрав

КО Цетиње, на Савин дан

1849. год. Владика Црногорски

П. П. Његош.“ ')

Кад се поуздано дознало, да ће Руси напасти Мађаре, Владика је понудио 4#000—5000 Црногораца, да се придруже руској војсци, и о томе 2. јуна 1849. год. писао грофу Орлову у Варшаву.) Гласови о тој помоћи избијали су чешће још и раније у штампи онога времена. Тако је н. пр. у Оззетр. Па та!о (10. апр.) јављено, да чета, која се спрема Србима у помоћ, има 1000 људи и да је спремљена по поруци из Русије, па се напомиње, да ће „прећи преко планине Вујошевића у Банат“. Још се додаје, да су Црногорци тога ради закључили с Арнаутима примирје од године дана.) Срб. Новинама (бр. 48, с потписом С: А. П.) јављено је, да је чета чак пошла преко Скадра, па ту напала Турке и надбила их, ушла у Скадар, где је остала, да чека Владичине наредбе. Допис је, зацело, нетачан, јер се не може ни с које друге стране потврдити, а, у осталом, и сам дописник додаје, да је извештај послао само по причању једног путника.

Ове године Владика је успео да поврати Цуце, који су се били раније одвојили. Пришли су Владици после једног окршаја, који су имали с Подгоричанима (ови су се још Турака држали), поглавито бојећи се освете. Али је за тај добитак имао и голему жалост: у 69. бр. Срб. Новина јавља се, како је поражен смрћу два своја млада сродника, од којих му је један био од-

1) Срб. Нов. 1849. бр. 13. (од 11. Феб.), Ово одликовање бележи и дописник карловачког Вђстника, одушевљено кличући Книћанину: „Вазда му бритка ђорда мужественом мишицом надмашала и сјекла душманске главе, њом се заклињали Мађари као Турци (нашег) Милићевом сабљом: — Сложно Срби браћо, сложно сиви соколови! Не дајте се ујтуђе душманске сапињати вериге“ (бр. 8., допис од 7. јануара с Цетиња).

2) В. П. Лавров „П. П. Њђгошљ“, стр. 196.

5) У 6. бр. Напретка (тод. 1849.) находи се допис с Цетиња, у коме се правда Црна Гора, што не може послати помоћи својој браћи преко Саве и Дунава. Па ипак, о чети од 1000 добровољаца донео је вест, по истом листу, и Напредак (1849. бр. 82. и 84.), као и Вбстникљ (бр. 29. од 8. маја). У бр. 31. ВЂетника понова се та вест доноси, али се напомиње, да је по свој прилици измишљена (извештај са Цетиња).