Godišnjica Nikole Čupića

ПОСЛЕДЊЕ ГОДИНЕ ЖИВОТА ПЕТРА П ЊЕГОША 181

ређен за наследника. Обојица су пали као жртва напада из освете. Ње"-ш је убице врло оштро казнио: разрушио им је куће, имање испоклањао другима, а цео њихов род |(четрдесеторо, међу њима и ситну децу) прогнао у Турску.

И први дапи 1850. године нису за Црну Гору протекли мирно. Докле дописник Срб. Новина 1. јануара јавља „с границе“, да „пушке помало праскају и Црногорци бране своју слободицу“, па хвали Владику, што је подигао умељницу праха“, (бр. 8.), дотле су у туђим листовима избили гласови о великој буни у Црној Гори. Оезгетт. Соттезродетх донела је извештај, да је у Црној Гори грдан метеж и да је сам руски цар писмено тражио од Владике, да одржи мир. Али се — додаје — мир није могао одржати, јер се један део народа успротивио Владици, запалио једно јавно здање и пошао у помоћ побуњеним Грбљанима (Бока). Сличну је вест донео и Лојд. И Србске Новине имале су извештај у истоме смислу. У једноме допису из Далмације, од 14. јануара (бр. !2.), помиње се, како се разнео глас, да је у Црној Гори буна пи да се Владика одреко владе. У допису у бр. 23. (према телеграму из Задра) помињу се п нове појединости: како се Морачани отргли испод Владичине власти и прогласили за старешину свога архимандрита. Такви су се гласови све даље ширили и узимали све већег маха, те се Срб. Повинама (90. фебр.) јавља чак песник Славко Златојевић из Прага, напомињући, како су Немци по својим новинама протурали гласове, да је Владика утекао из Црне Горе, а неки су тврдили, да је п убијен (бр. 26.).

Из Црне Горе су убрзо демантовани сви гласови о буни. Дописник из Рисна (Срб. Нов. бр. 27. још 15-ог Фебруара тврди да је Владика весео и да никакве буне нема. У бр. 32. (од 26. Фебр.) понова се помиње, да су гласови о нередима били лажни, али се додаје, да чешће имају „кавгу са источно-северне, а нешто и источно-јужне стране.“ Ипак им, вели, то не смета, да се у својој слободној земљи веселе. Опширнији извештај о тој „Морачкој буни“ изишао је тек у бр. +3 Срб. Новина (од 11. апр.. Према допису „с границе црногорске“ ствар је била врло ситна. Један калуђер