Godišnjica Nikole Čupića

: „~ 1 ОУ МА и У ми У =“ « . Е% дол % ~ с

936 ГОДИШЊИЦА

диште Токвиљово (које, у осталом, деле и сви они Филозофи), онда је уређење јавне наставе у Норвешкој демократско, с тога неће, можда, бити без интереса неколико бележака о тој ствари; а да би нам оне биле и поучне, упоредићемо узгред неке издатке и бројеве тамошњих школа с оним како је код нас.

Данашње уређење основних школа у Норвешкој засновано је на законима из год. 1879. Њих издржавају општине, а од државе уживају помоћ у износу једне трећине учитељске плате. Тако је — да узмемо један пример — од 8,105.259 круна, колико је г. 1895 утрошено на основне школе, држава издала #2,12%.260, а остатак од 5,980.499 пао је на ошптине. Оне, даље, подижу зграде школске, дају учитељу земљиште за домаћу економију његову, а сносе и остале трошкове око школе. Сиромашне општине имају за ово последње помоћи из окружне благајне, у коју држава улаже '/, а општине дотичнога округа '/, одређене суме. Из окружне се благајне плаћају заменици сеоским учитељима, кад су ови болесни; издржавају се, затим, по селима продужне школе и школе за ручни рад. — Политичких општина има у Норвешкој 59 варошких, 527 сеоских |(кантони), које су, због ретке насељености, већином разгруписане на више подопштина, с малим кругом послова. Број овај политичких сеоских општина приближно одговара броју свештеничких парохија у земљи, а деле се још и на школске општине, којих је 1895 било свега 5927. Свака школска општина има своју школу, с најмање два разреда.

Основна школа траје седам година. Деца уче од 7-ме до 14-те. Настава је бесплатна, и обавезна. По градовима је школа основна подељена на три одсека, и то за децу од 7—10, од 10—12 и од !2—14 године; а сваки од тих одсека може имати више разреда, који опет, у случају потребе, имају и упоредних одељења. Недељно се одржи 18—24 часова. У вишим разредима може бити и Факултативних (необавезних) предмета. Међу ове спадају домаће газдинство, стрељачка вежбања и, по градовима, страни језици; а од обавезних предмета учи се, поред осталог, познавање домаћих установа |уз народну историју), основи хигијене и опасности од алкохола, ручни рад, цртање и гимнастика

+ Сартр реи