Godišnjica Nikole Čupića

938 ГОДИШЊИЦА

основних школа именује по једног (оуегјегег) за сваку посебице. |

У свима важним школским питањима и пословима школска управа и надзорни одбор раде споразумно. Опи могу казнити родитеље за дечје неваљалство, а могу и решити да се дете, које се ни после свих савета не продобри, затвори у завод за поправку или, чак, телесно казни.

Поред ове локалне школске власти, постоји у сваком од осамнаест округа, на колико се Норвешка дели, по једна окружна школска управа [од три члана), коју бира тзв. окружна општина (ову, опет, састављају председници свих општина у дотичном округу) и која, поред других дужности, има и ту: да именује по једног окружнога надзорника основних школа. Поврх свега тога, имају још владике, проте и свештеници, сваки, у свом делокругу, права и дужност: да воде надзор о том, како се веронаука предаје и учи. На послетку долази министарство просвете, као врховна школска власт, које има своје сталне директоре — на сваку од шест епархија по једног — као надзорнике над свима основним школама. Шта ли би рекли наши учитељи, кад би им једнога дана дошао за министра човек, који би мислио — као што се свуда у свету мисли — да у интересу земље и просвете треба да буде јакога и стална надзора над школама и радом учитељским 2 Једно је сигурно: да би окренули леђа својој политичкој странци, ако би тај редак министар био њихов човек.

По селима постоје и продужне школе, за младиће и девојке од 14—18 година, који су свршили основну. У њима се допуњује образовање и добија јача припрема за јаван живот. Год. 1897 беше у Норвешкој 150 таквих школа, са преко три хиљаде ђака; данас су се ти бројеви удвостручили. Поред ових, има у многим општинама и вечерњих школа, с истим задатком. Г. 1898 било их је 389, са 6000 ученика. И ове школе издржавају општине, уз припомоћ државну.

У основне школе можемо убројати и тзв. окружне школе, којих не би згорег било да и ми имамо. Њих је у сваком округу по једна, а негде и више. Оне су већином амбулантне, тј. премештају се из места у место, али се ради на том да постану сталне. О њима се