Godišnjica Nikole Čupića

ИЗ СКАНДИНАВИЈЕ 939

брине и поставља им учитеље окружна школска управа. Програм и наставне планове утврђује школска општина (скупштина од председника појединих општина), а краљ одобрава. Учење, како у којој, траје једну или две године. По неке од њих походе заједно мушкарци и женскиње. У тим заједничким школама, као и у чисто мушким, ради се годишње 6—7 месеци, а у женским 3—4 месеца. Образовање се врши као и по основним школама, само је карактеристично да се тамо уче ручни радови (мушки и женски), домаће газдинство и индустријско цртање; а по негде се предаје земљорадња, вртарство, па и енглески језик. Држава богато субвенционише ове и друге сличне приватне школе, дајући и многа благодејања ђацима. Год. 1898 било је у Норвешкој 45 таквих окружних школа, од којих су девет биле приватне. Радило је 101 учитељ и 56 учитељица, а ученика је било 1973 мушких и 942 девојчице.

Од 1885 г. почеше се установљавати и тзв. радничке академије, где радници добивају наставу из политичке економије и других, друштвених и природних знања, колико је у данашње време образованим радницима потребно знати. Г. 1899 било је по градовима 35, у селима 10 таквих школа. Настава се у њима даје ноћу, и бесплатно, а наставници су учени људи, професори, официри, лекари, књижевници. Издатке око тих школа деле, по пдла, општине и држава.

Треба забележити као установу, која јако помаже ширењу читања и образовања у Норвешкој, велики број народних књижница. Држава издаје годишње 30.000 дин. помоћи тим књижницама. Свака општина може рачунати на 300 дин. годишње, ако и сама толико на ову установу одреди. Г. 1900 бпло је 650 таквих књижница, а садржале су, како која, од 100 до 10.000 свезака. Више градова имају своје општинске библиотеке; кристијанијска је од 50.000 свезака, бергенска од 80.000, итд. Шта велите, моји Србовиг Колико смо ми изостали иза Норвежана, а више нас је од њих.

Уз основне школе треба споменути да се држава, брине и о анормалној деци својој, и да је њихово обучавање законима уређено. Код нас још таквих закона нема! За глуво-нему децу цостоје у Норвешкој