Godišnjica Nikole Čupića

48 ГОДИШЊИЦА оружјем, а стражари на капији стоје дању ноћу под оружјем. Кључеви од ових капија стоје у јаничар-аге, који кључеве ни онда не даје из руку, ако то и сам паша захтева. Има још једна Азаб-капија, која такођер има натпис. Ова капија изилази на исток. Над њом је једна висока мала зграда, а тамо је и велики бедем, који додирује шанчеве. На бедему је стан једног одреда јаничара.

И Петлова капија има натпис. Ова велика двострука капија гледа на север. Над њом су дигнуте високе зграде на све четири стране, које су све начињене од дрвета, али тако уметнички, да сваки пролазник застане. На њој је и сахат кула, над којом је петао од лима. Када ветар душе петао се покреће шкрипећи, те показује колико је сати. Ово је врло уметнички посао и за то се ова капија зове петлова. Водена је капија, (Сукапуси) једноставна а обалска капија (Деликапуси) врло јака

Град је подељен на четири дела. У квартовима Азаб-капији, Петловој и Обалској капији има 1200, које већих које мањих кућа. Све су покривене шиндром. Димњаци иду у врх. Куће су пак неког нарочитог облика ; веома су тесне а немају ни врта ни дворишта. У овој вароши сем димњака ништа није од камена, а све куће имају пећи. У граду има четири џамије. Велико зборно место за молитву била је велика џамија Сулејмана кана, али није зидана од камена. Она је сада пуна двопека ва мусулманске ратнике. Још су знатне Џимџиме и Шекет-џамија. Има четири манастира, седам основних школа, три гостионице и четири лепа купатила, од којих су унутра у граду два, и то купатило обалске и водене капије.

У граду има четири стотине дућана. Ре је лепа, а улице су постављене даскама, јер каменита, плочаника немају, а то је тамо и немогуће извести. У унутрашњости града на два места протиче река Тамиш кроз два студенца и одатле узима воду цело становништво, јер других бунара уопште немају. Свака барица улива се у реку Тамиш“) и с њом заједно и отиче. У граду има житница и кафана.

|) Треба Бегеј.