Godišnjica Nikole Čupića

ПУТОВАЊЕ ЕВЛИЈЕ ЧЕЛЕБИЈЕ 49

Унутрашњи Темишварски град. Овај унутрашњи град се налази на јужној страни спољашњега града. Он је четвороугалан и зидан од камена, а око њега тече река Тамиш и за то град има изглед острва. То је чврсто здање лепог лаког стила, а у шанчевима тече река Тамиш“). Има троструку, лепу капију на чврстим сводовима, која води у варош. Између сваке две капије има такође мостове, који се дижу на чекрку. Сводови су зидлни од цигље. У опсегу овога унутрашњега града има пет лепих кула од цигаља, које иду у врх, а покривене су даскама. У граду има један широк простор; није попођен даскама него дебелим слојем цемента. Овде станују само заповедник града, кеткуда, имам и мујезини; других људи нема. Куле и стоваришта су пуни блага, оружја и другог ратног прибора. Странац не може ући да разгледа унутрашњост овога града. Ну ако некако ипак добије дозволу, може само тако ући унутра, ако преда оружје стражарима на каџији. Леп је то град, који заиста вреди видети.

Подграђе Темишвара. Има свега десет квартова. Има 1500 које виших које нижих пространих кућа, које све имају дворишта ограђена даскама. Све су куће покривене шиндром. На свакој кући има два улаза. На један улазе коњаници и кола, а на другу малу капију улазе пешаци. У овом подграђу. има десет богомоља. Ван Петлове капије на крају градског шанца лежи нова Сиди Ахмед-пашина џамија“). Како се налази на чаршији има много народа и послуге. Прозори су јој на страни михраба (олтара) и гледају на шанчеве, у којима тече река Тамиш. Над вратима има натпис.

Нема покривен безистен, али има за то сваковрену робу. И улице у овом подграђу све су патосане даскама“%). Када у вароши пада киша, онда у блату ван вароши може и слон да се утопи. Спада у реткости да у овој вароши нема комараца, а до сада није још

47) Треба Бегеј.

42) Ахмед паша који је на место Мухамеда Соколовића руководио 1552 ратним операцијама у Угарској и придобио Темишвар од Турака. 1559 постао великим везиром. Осуђен је на смрт 1555. О његовој џамији упор. Јов. у. Наштег ор. сб. Ш. 247.

43) Улице су тако биле патосане по Пигафети, (1567) у Осеку иу Сигету (Збагте јисов!. акад. ХХП. 185.

ГОДИШЊИЦА ХХЛХ 4