Godišnjica Nikole Čupića

Е 7. , 5 |

ПУТОВАЊЕ ЕВЛИЈЕ ЧЕЛЕБИЈЕ | 51.

паду, лежи град Чанад. Сви ови градови леже један од другога за један конак далеко. Опет на северу у планини је град Шољмош. На западу је Печкерек“"), а од њега ни пун конак даљине град Арат“). Северно на два конака даљине је град Ђула, а одатле према северу су Фенлак и Панкота“'). За тим су на западу градови Ерсова>“), Мождар““), Илне“), Мерчина““), Фекете-Батор“'), Фачет““), Чалија“). Шакован“), КичикСам, Семиклош“'), Бејик-Саџ““), Лепокова““), који спада у санџак Седава“) на Дунаву. На западу, у близини Ђуле, је Саланта“), град Лагош“"), па онда је крај Мориша, преко пута од Липове, мали град Радна“). Целом овом говору је садржина то, да је пре у Темишварском санџаку било седамдесет и шест градова. Ми смо овде пописали оно што смо видели и сазнали.

Места за поклонике су Бејик Шидлик и Шејкх Кара-балш.

50) Бечкерек.

57) Арад.

52) На сев. ист. од Арада (код Вилагоша).

53) Сигурно погрешно забележено име па се не може одредити положај.

5:) Можда Морештор у листи освојених градова 1552 код Џелалзаде. То је можда негдашњи град Мораз (Магал), који је лежао (по Чанкију) негде код Чакова и можда идентичан с данашњим Џардем.

55) По свој прилици град Иљед у Крашовско-Северинској жуп. на месту данашњега села Шада.

56) Можда Моржина у Краш. Сев. жуп. у близини Фачета, али има и једно место Мерчина у Кратшов-Сев. жуп. ист. од Вршца на левој стр. Караша.

57) Између Јенове и Вел. Варада на црном Керешу, сада мало село. 5) (ев. ист. од Лугоша, у изворишту реке Бегеја.

59) Чаља (Сзауа) био с десне стране Мориша ниже Арада а спрам Фенлака. -

60) Чаково у Тамишкој жупанији. 51) Вел. Семиклуш, између Арада и Сегедина.

62) Кичик-Саџ и Бејик-баџ (Мали и Велики Саџ) помиње турски историк Џелалзаде с осталим градовима, освојеним 1552. Негдаш. мађарски град зхад у Арадској жупанији (по Чанкију) негде јужно од Мориша у сев. делу данаш. Крашов. Сев. жупаније.

63) Љупкова на Дунаву, ниже Молдаве. 6) Ршава на Дунаву.

65) Гатапа код Јенове.

66) Вилагошвар сев. ист. од Арада.

%') Спрам Липове. 4%