Godišnjica Nikole Čupića

59 ГОДИШЊИЦА

Пошто прегледасмо град Темишвар у сваком правцу, опростисмо се од кајмакама нашега господина. паше и осталих пријатеља, те изађосмо из Темишвара с двеста смедеревских војника. Ну ми нисмо ишли оним путовима којима је ишао Али-паша сердар““), него једино онима на којима ве згодно може пљачкати.

Одлазак из Темишвара због борбе око Варада.

У име божје пођосмо прво у северном правцу и после пет часова заустависмо сеу селу Черибаша, великом влашком селу од 500 кућа, које спада у Темишварски округ“). Ово је зијамет Чери-баше. Одавде се пожурисмо даље с двадесет војника и, идући источним правцем, претрпесмо много на стрмим планинским и шумским путовима, док напокон не стигосмо у град Фачет.

Град Фачет. Град је сазидала жена по имену Тилена. Улама паша заузео је овај град за време Сулејмана кана. То је лепа, јака, четвороугаона грађевина. Има једну капију на западпој страни, која гледа на равницу. Има заповедника, триста одабраних војника и ратног прибора у довољној количини. Цео град је покривен шиндром. У чаршији нема покривена безистена, него има само једну кулу. Из овога града поведосмо собом у друштво Фачетског Али-агу и кренусмо у западном правцу. Прошавши кроз лепа села, дођосмо у град Фенлак.

Град Фенлак. Овај град сазидао је један влашки краљ скитница. Заузет је у време Сулејмана кана. Ово је посед Темишварскога паше и њиме управља пашин војвода. То је место пребивања Темишварскога моле. Од овога имања има паша две кесе акча прихода. Град лежи на обали реке Мориша, на једном доста високом брежуљку. Град је врло леп и зидан је цигљама. Обим града је 400 корака. Има једну једину капију, која

65) Мисли се ту на Сеид Али-пашу, који је у пролеће 1660 именован сердарем за Ердељ и упућен у Београд да онде чека даље заповести. (Наштег, ор. с. Ш. 510). Али-паша је, пошав у Ердељ да скрха отпор Ракоција, постао у брзо господарем ситуације онде, именовавши идуће 1661 г. за ердељскога кнеза великаша Михаила АпаФија.

69) Нема данас сличнога назива да би се могао утврдити положај места.