Godišnjica Nikole Čupića

54 ГОДИШЊИЦА

поведништво, јер је у срезу заменика Темишварскога моле |(главнога судије). |

За тим смо ишли шест часова поред обале реке Мориша. На овом се месту сударио проклети ердељски краљ по имену Раковџи, када се побунио и када су против њега изаслани Кирсил Кенан-паша, Будимски везир, и Алча Хасан-паша, којима беше наређено да га умире':). Раковџи примора на бегство Кенан и Хасан-пашу и Алчи Хасан-паша удави се у Моришу с неколико хиљада војника. Пролазећи овуда, посетисмо гробове свих ових мученика, ходећи шест часова сад поред реке Мориша а сад опет кроз шуме. За то време одмарали смо се на једној ливади и одатле стигосмо у град Липову.

Град Липова. Овај град су назвали Липова због његове лепоте, јер то је српска реч и значи лепо. Сазидао га је ердељски краљ Бантер“). То је врло стари град. Заузео га је на основу уговора Мухамед-паша, румелијски везир од царског немачког капетана Андрије Баторија за време Сулејмана кана 958 г. (1551 За првога заповедника постављен је Улама-паша/“). За тим је непријатељ придобио град натраг и жртва тога био је Улама-паша“). Већ сам споменуо на који је начин друге године наново заузео град сердар Мухамед-паша. Хвала Богу од тога је доба у мусулманским рукама и по наредби Сулејмана кана ту је седиште санџак-бега, који припада Темишварском вилајету. Бег има нарочити приход од 210,000 акча. У санџаку има 31 поседник зијамета, 355 поседника тимара. Има чери-башу и алај-бега. За време рата има заједно са џебелицима две хиљаде добро оружаних војника. Када

73) Ђорђе П Ракоци (Турци га зову Ракочи-кнез јарац). ердељски кнез (1648—1657, и по други пут 1659—1660). Поред намере да стави пољску круну на главу тежио да се еманципује испод превласти турске, те за те планове придобио и војводе Влашке и Молдавске. Због тога га је Порта збацила с кнежевске столице, ну Ракоци се одупро Турцима с оружјему руци, помаган потајно царем Леополдом 1. Погинуо је у борби с Турцима 22 маја 1660 код места Ђалу на реци Самошу, у близини Клужа. Победу је Ракоци над Турцима извојевао 5 јула 1658 у близини Јенове.

74) Сигурно мисли овде на ердељскога кнеза и пољскога краља Стевана Баторија из друге пол. ХУГ века.

15) Упор. 22 и 26 нап.

„ 16) Упор. 28 и 25 нап.

ј на