Godišnjica Nikole Čupića

ПУТОВАЊЕ ЕВЛИЈЕ ЧЕЛЕБИЈЕ 55

стигне заповест за ратовање, онда иду сви под заставу свога бега. Пошто је ово срез са 150 акча има шеикил-ислама , спахи-кеткуду, јаничар-сердара, џебеџии тобџи-сердара. Има градског заповедника, седамнаест градских ага, 800 храбрих, одважних и снажних градских војника, рачунопрегледача, цариника и порезника.

Опис града Липове. То је петоугаони јак и леп град, зидан од камена, на подножју Варова''). Градски обим има од прилике 10,000 мојих корака. Врло је велики то град. Зид на северној страни запљускује река Мориш, и пошто је оштетила град на неколико места, подигли су с те стране града јак зид од плетера. Има пет капија: на северној је страни Ћупријска капија, од ње на двеста корака Азаб-капија, од ове на пет стотина корака Водена капија, на даљих 500 корака Батал-капија, а од ове на 300 корака Темишварска капија. За тим долази по аги мартолоза названа Мартолоз-капија и Устава-капија. У граду има свега пет џамија и једно минаре. У чаршији је велика џамија, још из времена Сулејмана кана; сва је покривена оловом, има кубе и веома је пространа. За тим Темишварска џамија, која има натпис.

Близу Батал-капије је Алајбегова џамија, а у немачком је делу вароши хаџијино минаре. У граду има 1500 лепих мањих-већих кућа, покривених шиндром, с лепим виноградима и баштама. Свака улица је попођена даскама и гредама од јаблана. Има свега две стотине продавница. Становништво највише доноси камену со на лађама Моришем из ердељске вароши Торда'“) и са сољу тргује. Изван вароши има неколико стотина слагалишта за со, која се онде товари на лађе, те се из Мориша спушта у Тису а одатле у Дунав, па се за добре паре продаје у мусулманским земљама. У вароши нема опћих, заједничких бунара, нема медреса, дар-ул-хадиса, дар-ул-кура. Врата су сваке куће отворена и становници су тако гостољубиви, да путници немају потребе за гостионицама. Када гости странци дођу овамо, могу живети у кући највећега сиромашка, и по годину дана без икакве тешкоће, јер је варош

77) Незнатан вис непосредно поред Липове. 28) У средњем Ердељу, на југ. ист. од Клужа.