Godišnjica Nikole Čupića

96 Годишњица

сејин-паша, у петак, идући из Ада-кала, позвао њега, капетана _

Марка п председатеља Суда Илију Марковића л како је њему „дао један црвен капут и овој двојлци по хорванпју. Исто тако кад је из Фетислама за Аду поћи хтео дао је по хорванају капетану Ђорђу и Крачуну“.!) Турца су у знак благовољења давали пл шалове, често пута врло драгоцене.2)

__ По овоме обрасцу радио је п Кнез Милош. 15 јула 1824, Хо. 1438 „послао је Павлу Штулу у Каленић, за знак благонаклоности, један капут на дар.“5) Истога дана, М2 1441 „послао је кнезовима Шабачке Нахгје: Ђука Марковиаћу ми Марку Штитарцу, „за знак своје благонаклоноста п за награду ревноста њине, показане у одсусталју Господара Јеврена у дјели народни, — првоме капут, а другом пуку на дар.“%) 28 јула 1831 године пише Стеван Јефтић пз Пожарезца Кнезу Милошу „Антерију и џубе, по момку Васлљку, милостијевшла дар Ваш примио сам, за које срдачно благодарим....“5) 20. јула 1833 јавља Стефан Стојановин та Неготшна Кнезу Милошу да је примио два капута и налог да њима огрне „сударце Магистрата неготинског.“%) 3 августа 1837, Ко. 3064 п 3065 послао је Кнез Милош Јовану Обреновићу „једну нову хаљину на дар, по кроју старосербскому.“7)

Поклоњенпо одело морало је блтш лепо, отмено и скупоцено. У колико је било боље, у толико је бло већа понос за онога, ко га даје. Колико је у овоме Кнез Мллош био пажљив показује следеће племо Ђорђу Ћелешу. од 7 маја 1824: „Познато мп је да је наш пријатељ Лазар Х. Бајић намислио свим кнезовима, којп ће на весељу [сзадбми Милошеве пери са Бајићевим сином] догодлти се по један карут обућл, то не пропуштам јавити да ће деветнаест кнезова бита. Тога ради препоручујем Вама да му јавате да повише капута начани, него што је овди кнезова назначоно, за онп сви да буду од добре чоје пл добро начињенц, да се онш не осрамоте за овакав њихов дар, п ја знаћу моју отеческу љубав пл милост на децу

|) Држ. Арх, К. К., Н'х. Неготвиска 1935.

2) Споменак 23, стр, 7 и 8.

3) Држ. Арх, К. К., Дед. Прот. '824.

%) Држ. Арх., К. Х, Дел. Прот. 1844.

5) Дрм. Арз., К К, Нах. Пожаревачка 1831.

6) Држ. Ара, К. К, Нах. Пеготалека 128".

ту Држ, Арх, ХК. К, јоваш Обрсловић 1337.