Godišnjica Nikole Čupića

Из Србије Кнеза Милоша 97

нашу излити, а при том и благодарност моју спрам пријатеља засведочити. За капуте Ви сте ми казали да је пријатељ обећао начинити и тако да буде. Ово нипошто да не промени и капути у Београду код добрих мајстора да се начине, макар их ја платио. Опет пофторавам, нипошто да се не промени“.!)

Сем одела поклањао се и накит. Приликом удаје Петрије, кћери Кнеза Милоша за Тодора Х. Бајића из Земуна, пише он Алекси Базрђан-баши у Београду, 9 маја 1824, да у споразуму са Јеврејином Давичом набави у Београду, Земуну или Панчеву десет прстенова и две игле, јер ће му требати за госте.2)

Најзад Кнез Милош је давао на поклон одело и народним старешинама као видљиво сведочанство њиховога вишег положаја, и као симболичну везу између своје и њихове власти.)

На послетку да поменем још једну симболику одела у доба Кнеза Милоша. Облачење женског одела мушкарцима значило је срамоћење. 1821 године кажњени су у Крагујевцу апсанџија и његов помоћник, због тога што су били небрежљиви те им је побегао један апсеник, тиме што су били „у . женско одело обучени и с музиком торжествено од кнеза

- Јоксима и Вучића праћени кроз чаршију, за показати њихову унилост свима, вођени“.) Тих. Р. Ђорђевић.

1) Држ. Арх. К. К,, Дел. Прот. 1824. 2) Држ. Арх. К. К., Дел. Прот. 1824. 8 М. Петровић, |, 509. А М. Гавиловић |, 324.