Godišnjica Nikole Čupića

Београд за време балканског и великог јевропског рата 105 су ишли у болнице те питали шта им треба, па ишли те то куповали и доносили у болнице, као свој поклон или прилог.

Али су потребе биле огромне, те се за подмирење њино није могло толико рачунати на приватну иницијативу и приватно пожртвовање. Или је барем требало то организовати, прикупити и уредити тако да што боље одговори својој намени и општим потребама., Отуда мисао о Главном Одбору, и изврсно уређење његово и благотворна акција његова; и зато заслужује да коју више рекнемо о њему.

У самоме Министарству Просвете, чини ми се у самога г. министра Љуб. Јовановића, никне идеја, како би добро било да се састави један шири одбор, који би прикупљао све прилоге и из Београда и Србије и са стране и старао се да се они расподељују што боље не само рањеницима него и“ сиромешнијим борцима и њиховим породицама. И пожели, да глава томе Одбору буде сам г. Митрополит као глава цркве; и понуди га. Господин Митрополит сеи без размишљања о томе колико ће га то труда стати, драговољно прими | тога посла и одмах позове сва хумана и културна друштва, и мушка и женска, у Београду, да се одазову овој жељи и пошљу по једнога или два своја члана на састанак и договор о овоме. И после два дана сви су билиу Митрополији на састанку и договору. И једногласно се призна умесност, оправданост и корисност такве установе. И Одбор се организује овако : Председник Господин Митрополиш, потпредседници: ректор Универзитета и председник Општине Београдзке : секретари: ректор Богословије, директор Друге Гимназије Б; и један члан Државног Савета, магационари: један професор и један учитељ осн. школе и благајници председник Учитељског Удружења и један млади трговац, као члан Трговачке Омладине. За тим се Одбор поделио у секције: | секција за прикупљање прилога, П секција за израду одела им Ш секција која је имали да се стара о растурању или раздавању прилога. Свака секција могла је по вољим потреби да се проширује, нарочито прве две. И у њих је прикупљено све што је било највредније и најодушевљеније у Београду.

Сад овај Одбор поради, да се оваки одбори организују и по унутрашњости. И тако свако окружно и среско место добије свој пододбор, који је радио сасвим самостално, те и прикупљао а по потреби и раздавао прилоге у своме месту,