Godišnjica Nikole Čupića

а Пер ит ПР ИУ ЛИ МИ УРДУ МЕ 5 У ој . ~. | ) ЊЕ Ма ~ :9 2 У 704

106 Годишњица само Главноме Одбору у Београду подносио извештај о свему своме раду. А многи су и прикупљене прилоге слали Гл. Одбору. Ови пододбори онда пораде, да се и попојединим општинама изберу оваки одбори и у овоме циљу, који су после послужили необично добро, кад се почели делити дарови и помоћ сиромашном становништву, нарочито у пострадалим и погорелим крајевима.

Овако разгранат овај велики Одбор' по целој земљи могао је да прикупи и последњу пару, која се могла у нашој земљи одвојити и дати нашим рањеницима и невољнима и њиховим сиромашним породицама.

А кад се овај Одбор с његовим узвишеним циљем прочује и на страни, онда појуре поклони нашим херојима и са „стране: од наше браће из прека, па из ГЛрага, Москве, Петрограда и Кијева. Особито су били богати ови дарови из Русије, и ту је било увек највише онога што је нашима најпошребније било: топлога одела. А наша. браћа из АустроУгарске морала су да доносе само крадом, или у последње време да шиљу преко Црвеног Крста, па је Црвени Крст предавао Главном Одбору, јер Аустрија ни то није допуштала !

Тако се био разгранао овај посао ДО највећих граница. И слободно можемо рећи, да није било ни једног рањеника, који је био у болницама београдским или је само прошао кроз Београд, а да није добио све што му је требало од одела и обуће па по нешто помоћии у новцу.

На послетку Одбору је било мало што је давао само рањеницима, јер је било невољника и ван њих: било их је много сиротних и међ здравима на фронту, особито је било оскудних у преобукама и у топломе оделу кад је наступила зима. Зато Одбор стаде прво слати,а после разносити и раздавати, сам преко својих чланова вагонима дарова разним трупама, особито онима, које су одавно од кућа и имале да издрже највеће напоре. Уз ове дарове у стварима увек је ишла и новчана помоћ, која је дељена по жељи појединих команданата а у присуству чланова Главног Одбора.

На послетку је Одбор помислио: па болница има и по унутрашњости, особито по новим крајевима, а оне су још оскудније, у свему него београдске. Многе од њих нису имале ни кревета. И зашто да добијају дарове само они, који дођу у београдске болнице. Она је још потребнија онима, који су