Godišnjica Nikole Čupića

Београд за време балканског и великог јевропског рата 107

тамо ближе граници и борби. И Одбор донесе одлуку, да се та помоћ шиље и тамо. И тако почеше изасланици у засебним вагонима да носе ову помоћ и тамо, болницама по унутрашњости и у Србији и по ослобођеним крајевима, чак до "Једрена.

Најпосле било је ствари, које нису биле за војнике, па били они рањени или здрави,. него су за женске и децу. Одбор то одреди за сиротињу, особито за. породице сиромаш"них војених обавезника у Београду; а за тим и у унутрашњости, па на послетку, кад је један члан Главног Одбора поднео извештај каква је сиротиња и беда и у Мухамеданског становништва у Скопљу, Приштини, Призрену, Битољу и Охриду, Главни Одбор је и њима послао велике количине ових дарова. И тако су најпосле усред зиме 1913 године изасланици Главног Одбора ишли у Скопље, Приштину, Призрен, Битољ и Охрид и делили сиротињи најпотребније ствари, без обзира на веру и народност.

75 Сваки је издатак увек чињен на признаницу или реверс, а свака је признаница завођена у главну књигу примања и издавања. А свакога су месеца одређивани контролори за преглед свих примања и издавања и подносили Главном Одбору у првој наредној седници извештај о томе. Већа примања и из унутрашњости и са стране примана су комисиски и пошиљац је извештаван написмено са захвалом.

И кад је Одбор у јесен 1913 ликвидирао и завршио своје рачуне, нашао је, да је преко њега, преко његовог магацина и његове благајне, прешло преко једног милиона прилога у новцу и преко пола милиона прилога у стварима.

Ето, тако се одазвао српски народ и његови пријатељи на страни својим херојима и њиховим породицама и сиротињи уопште из балканског рата. И лепо је један Подринац завршио своју захвалу овако:

— Бог да прости ко измисли ово! Лепо је то, кад војник умдран, озебао, поцепан и гб, има где да се преодене, обује и утопли: радоснији иде и кући и у команду. Па је лакше и онима, што изгину или помру по болницама, кад виде да има некога, ко се брине о њиној сирочади!... Хвала вам !...

И Београд је и у томе предњачио....