Godišnjica Nikole Čupića

126 Ух Годишњица

а од Земуна почеше да зује гранате и да падају овамо око

Св. савског Дома и Електричне Централе па до Ботаничке

Баште. И падале су прво велике. После се умешаше и монитори, који су били пошли око Острва низ Дунав, а наши их. опазили па им нису дали. За то морадосмо сви да се склонимо у крајњи сутерен на нашој кући као најсигурнији. И овај пакао од канонаде трајао је све до у саму ноћ.

Поред других штета данас је погођен и пробушен велики димњак на Електричној Централи, те у вече нисмо имали „осветљења. Па и ако је ноћ била мрачна, опет је у главноме прошла у миру. џ

И у уторак 30-ога нас још око 6 часова ујутру поздравише први пуцњи с Бежаније и од Земунске стране, те опет сви одосмо у сутерен и одатле смо слушали. Меци су сад већином падали горе по чаршији, само су неки пребацивали преко брда овамо к нама, на дунавску страну. И до мрака је запаљена дрвара и један магацин на Сави испод Калемегдана, две су гранате удариле пред Саборну Цркву и убиле два војника, три су удариле у Основну Школу код Саб. Цркве, две у Универзитет итд. а једна у једну кућу у Симиној улици испод Вел. Пијаце. Тек око 7 престаде мало на савској а осу се на нашој дунавској страни прави артиљериски дуел. Шта је то саде! Зачудисмо се сви. После сазнамо шта је било: Једна аустриска лађа са више шлепова ишла је од Вишњице уз Дунав под заставама свих јевропских држава. Наши потражили, да пристане уз обалу, да је прегледају. Она није хтела него окрене лево кругом. Зато наши припуцају, и она морадне да стане и да се преда... И тако се свршила ова љута борба, у којој су за неколико часова учествовале све батерије и наше и њине. :

Истога дана ноћу после пола ноћи са земунских и бежаниских положаја оспу батерије све плотунима. А нисам могао да сазнам на шта и на кога пуцају. И пуцали су читав сат. Ујутру тек сазнамо, да су пуцали на Аду Циганлију. Ту су они били покушали прелаз. А наш И! позив их пустио ближе, а 1 позив пође му у помоћ. Они опазе ово кретање наших трупа и пуцали су целим батеријама, да би узели у заштиту своју пешадију. После су се умешали и наши, док их нису ућуткали.