Godišnjica Nikole Čupića

130 Годишњица _

пуцњаве, с искреном жељом, да бисмо и ми волели сутра са Г-ђом Тестиницом да кренемо ма куд из Београда!

Данас није било новина, јер штампарије ннсу имале струје из порушене Електричне Централе, која још није оправљена.

4 авгусша, понедељак.

Данас нема пуцњаве те сам излазио, да примим пенсију и видим јучерашње и ономадашње рушевине по Теразијама, око Двора и сам Двор, који је још горео. Плате и пенсије смо сад примали у Начелству Округа Београдског, које још није било отишло и трпело је с нама заједно. А оно је прилично далеко: у улици Милоша Великог, лево од гостионице „Лондона“, и дотле имам доста и да идем и да видим.

Од „Позоришта“, које већ беше у рушевинама па све даље ишао сам просто по стаклу ралбијеном од прозора и од излога. Прођем поред „Коларца“ и Коларчевом улицом до Теразија с обе стране, свуд саме рушевине. И на Теразијама тако исто, и још горе с обе стране. Хотел „Москва“ сав излупан. Сва она његова велика стакла с излога, и велика и дебела, отишла у парампарче као да су с најобичнијих прозора. А до Москве нова зграда апотекара Викторовића, сва од армираног бетона, направила се страшило. Избијен јој на улицу један цео спрат с уличним зидом, па доњи остао без тавана и крова, а горњи виси о крову. Погледате одатле доле „Зеленом Венцу“ у Призренској улици с обе стране, особито десне, све саме рушевине. Окренете се истоку, почетку КраљАлександрове улице, одакле трамваји полазе за Гробље, и тамо рушевине још веће. Јер су гранате ударале одовуд с лица и има их много више. Од бакалнице Живана Тодоровића па до Двора само могло их се набројати преко двадесет само с лица које су експлодирале, и све велике. Падао је нарочито у очи дућан, електро-техничарска радња Браће Викторовића у реду Министарства Просвете. Њему је ударила граната некако незгодно у попречни зид, па га цео избила и силна експлозија сав еспап избацила на улицу и многе ствари чак преко тротоара. Разуме се, да је много што-шта и од плеха и метала пропало, а камо ли стаклено и порцуланско. Упропашћено је

просто све. Куће преко пута од овога ретко која да није по-

рушена, а свака је погођена. Погођена је и она нова недовршена до Двора. А већ Двор је са неколико граната погођен и једна је унутра и пожар произвела, и он се још познаје: