Godišnjica Nikole Čupića

,

је њима јављено, да су сви Аустријанци пребачени преко Саве и Дрине и да су наши свуда у наступању за њима и да ће скоро бити одјурени и из Земуна (због Београда). Дође и Божа и потврди ово исто, и вели, да су били изгубљени и Шабац, и Лозница и Крупањ и Аустријанци пошли даље, на Ваљево; а наши их пресрели код Завлаке и одбили их, па их сад терају даље натраг. Ни у вече није било пуцњаве с њихове стране. Него су они с виса више Земуна рефлектором осветљавали Дунав све до Вишњице; а наши су им сметали. Чим би ови наместили рефлектор да светли, а наши распале с Града из топа па посред рефлектора! То нам је правило задовољство скоро до поноћи. Па једно због овога задовољства а друго што ноћас после тога није ништа више пуцало, ми спавасмо на миру.

8 авг. пешак. И данас прође дан без икакве пуцњаве. А наређено је, да се исели онај нови крај од Електричне Централе па Кланици, испод Ботаничке Баште и Варошке Болнице.

9 авг. субота. У 2 часа после подне одем послом на Цветни Трг. И таман се нађем ским сам хтео и ми поседамо да се разговарамо, топови почеше да пуцају и гранате да падају на Жел. Станицу. Мало после рекоше, да гори и друга зграда Фабрике Дувана. А кад сам се вратио, видео сам, да не гори ни станица ни монопол, него Гођевчева Фабрика и у близини њеној Задружни Млин. И ово је горело целе ноћи. А пред вече је било и јаче пушкарање на Дунаву.

10 авг. недеља. Данас је ваздан био мир. Ноћу су осветљавали цео Београд, нарочито западну страну његову. Међутим хтели су да прошверцују један монитор оздо од Вишњице навише Земуну. Наши то опазе и отворе ватру на њега. Наши топови припуцају на монитор, да га врате, а њихови на наше, да их ућуткају. И тако се око тога по поноћи отвори права канонада. Они су овом приликом тражили наше батерије на Граду, иза Града, по Малом и Великом Калимегдану. Зато су многе премашиле и 3—4 су пале око нове синагоге и у тој околини. Чини ми се, да је ноћас страдала и зграда Реалке београдске и неке приватне куће око џамије. Ноћ потпуно мрачна, а Аустријанци целе ноћи осветљавали рефлекторима и Дунав, и Саву и варош.

11 авг. понедељак. Данас је прошао дан на миру. И ноћу није било никакве пуцњаве. Каткад по који топ само, а то