Godišnjica Nikole Čupića

„Београд за време балканског и великог јевропског рата 161

и свраћасмо где је год кога било и скуписмо једва 33 динара у новцу и од прилике толико и у стварима.

Данас прође и дан и ноћ без пуцњаве. Госпа Милева вели: „Нестало Швабама муниције“...

28 окш. ушорак. Данас обиђосмо Страхинића Бана и Јованову улицу и прошли смо нешто боље него јуче у Душановој. Поговара се да су Аустријанци прешли код Смедерева и неки додају: и узели Смедерево и надиру Младеновцу, да пресеку одступницу нашој ваљевској војсци, која одступа од Дрине.... Под овако тешким утисцима пред вече изиђем горе у варош, да се видим с ким год и чујем штогод. И срећом, нађем се с једним пријатељем, који је имао тазе презбиро у џепу: да су Аустријанци страшно потучени на Смедереву и пребачени преко Дунава.... Значи дакле, да су били заиста прешли !

Данас је можда једна једина граната пала на Београд, и то на Врачару у Немањиној улици код „Црне Мачке“ и убила једног жандарма. И ноћас мир.

29 окт. среда. Дође Кума и Нада, те обиђосмо Јевремову и Симину ул. Сад смо тек видели шта је рушевина у нашем крају. Нема куће неповређене. И оне, као и људи у рату: неког однесе, неког само начне, а неког поштеди сасвим. Док смо ми обилазили профијукаше 2—3 гранате преко нас и ми се згледасмо, а моје даме и дадоше на знање, да би волеле да су сад код куће, али јуначки продужисмо до подне. После смо сазнали, да су ове пале чак горе код Цветног Трга и раниле тројицу. После су и наши с Града почели да им одговарају, а они опет на њих да пуцају, те се отвори мала канонада на Град и с Града. Али није дуго трајала. Пред вече се опет чули чешћи топовски пуцњеви, али нисмо могли погодити одакле. Зато смо се надали ноћас, а оно ноћас напротив не пуче ниједан топ.

30 окш. чешвршак. Око 9 пођосмо у скупљање прилога. И обиђосмо нашу страну Скадарлије и нашу страну Југовићеве ул. и обе стране Краља Петра ул. до Дутанове. Чим се вратисмо из скупљања прилога кући, сазнадосмо, да се на Крупњу води очајна борба и да се Врховна Команда наша из Ваљева преместила у Крагујевац!... Пред 5 почеше око нас усред вароши пушке! Шта је тог: Још се ми чудимо и питамо, а деца вичу: „Аероплан, код Думине кафане“! И док

П