Godišnjica Nikole Čupića

А

168 | | ој одишњица ПИ УТАР

Ноћу не пуца, али ми опет нисмо спавали од бриге, шта _ да радимо: да ли да идемо и куда. Да бежимо 2'!...

16 нов. недеља. Пораним и одем прво у Одбор за кола, те да однесем и предам и остатак скупљених ствари. У повратку узмем „Политику“. У њој данас готово још неповољнији извештај Врх. Команде:

„У току 13 нов. водили су се бојеви на десној обали и Љига и Палешке реке. Овога дана бојеви су се завршили успешно по нас. Код Конатица(!) продужена(!) је борба, у којој су се наше трупе врло храбро држале. Непријатељ није имао никаква успеха на тој страни. Покушај непријатељев код ушћа Колубаре да пребаци једну чету завршио се катастрофом. Чета је уништена, а један мали одред је заробљен. Наша јуначка војска у току овога дана заузела је одређене 10] нове положаје (у позадини). На осталим фронтовима није се десило ништа значајније“.

Док сам дошао до куће, чух да је пало Ужице и да су Шваде дошле до Пожеге. Да је пао и Лазаревац, и да се сад исељава и Аранђеловац и Младеновац. Мало после сврати и г. Гл. и рече ми: да је г. Ск. поручио оним својим рођакама, да је ситуација. врло озбиљна и да се спреме да иду. Увече и Божа потврди ово и рече, да је наређено свима пореским одељењима окр. 6. да се спакују и пошљу књиге и акта у позадину, а они да чекају, па кад пође војска, ондаи они с њом да пођу. ј

С таквим вестима и под таквим утисцима замркосмо уочи фатшалнога понедеоника 17 нов. 1914.

17 нов. понедељак. Зато баш што смо полегали с оваким мислима и нерасположењем, те дуго нисмо заспали, ми смо се ујутру и нешто мало може бити успавали. Око 7 улеће у нашу собу комшика Госпа Ружа и, сва узбуђена, готово поплашена, каже:

— Ви још спавате! А на пољу несрећа велика!...

— Шта је2 Шта је, Госпа Ружо, казујте!7... почеше питања једно преко другога. А она продужи:

— Па војска из Града још ноћас отишла. Јавио јој један рођак.. А и полиција јутрос отишла! Мало пре одоше последњи жандарми са свом ратном опремом, и сад нигде ни једног ни у кварту ни по улицама... Одоше они сви, а ми остасмо, па што нам Бог да! Шта да радимо 2!... Ево, улицама трчи свет и кука као без главе.,.