Godišnjica Nikole Čupića

Црква Свете Марије од Отока у Солину 177

зида између атријума и нартекса, него да је постојао само један простор, — т.ј. нартекс. У томе нартексу, чија дужина износи једва 4,50 м., постављен је саркофаг од око 2 м. дужине, чији је натпис, на ужој страни, био лако приступачан и могао се читати. Заршетак тога натписа говори, донекле, у прилог овог објашњења, јер гласи: „Овамо погледавши, ч0вјече, реци: Боже смилуј (јој) се души“. Натпис се, извесно, не би овако завршавао да није имао бити лако приступачан и видан.

Ми не можемо, на жалост, утврдити да ли је одиста било поузданог ослонца за уцртавање у план основе оног преградног зида између тзв. атријума и нартекса, али је, из показаних узрока, немогуће претпоставити сувремено постојање тога зида и саркофага. Немогуће нам је, даље, одредити ни то, да ли и на овом месту нису, у неком познијем времену, извршене извесне преправке. То је могао бар покушати једино онај који је откопавао ове рушевине и Г. Булић који их је проучио 11 51ц.

Извесно је, за сада, само толико да је, у 976 години, када је, у нартексу цркве Св. Марије од Отока, био положен саркофаг краљице Јелене, грађевина цркве имала прави храм (паоз), цркву у ужем смислу, и нартекс. Ми верујемо да су храм и нартекс били првобитно пројектовани и да су били кзведени истовремено. Ово су разлози за такво наше веровање. |

Ми не сумњамо да је краљица Јелена саградила ову цркву да у њој буде сахрањена. Међутим, у времену којем припада ова црква, није било уобичајено да се сахрањује у самом храму, како је то био, по негде, аи у Далмацији, обичај у ранијим и доцнијим временима. У времену зидања ове цркве сахрањивало се у нарочито дозиданим просторима испред наоса. У том је циљу дозиђиван, у сличним случајевима, и нартекс или је он нарочито прошириван специјалним просторима. Типик цркве Космосотире у Цариграду, и ако нешто млађи од постанка наше цркве, најбоље илуструје овај обичај. У томе типику пише Исак Комнен (цар од 1057—1059 године, када се покалуђерио; умро 1061 године), да је у левом делу нартекса спремио један простор за свој гроб.)

1) Есоје ргесаие, стр. 128. 12