Godišnjica Nikole Čupića

'

178 ге Годишњица

'

,/

Није, међутим, проста случајност да текст космосотирског типика, у овом случају, одговара положају саркофага краљице Јелене у нартексу наше цркве. Јер, да није постојала намера краљице јелене да у овој цркви буде сахрањена, та црква не би имала ни нартекс који није неопходан саставни део цркава овог типа. 4. МшШећ) изрично тврди да, у Грчкој, једној од посредних етапа измећу Оријента и Далмације, нартекс немају ни пркве у облику базилике с куполом. Исти научник, испитујући узроке одсутности нартекса испред цркава многих предела, изрично вели: „Овај брзи преглед убедио нас је, дакле, да, на периферији византиске области, важност нартекса зависи од утицаја из Цариграда... Нартекс потпуно одвојен и различан од наоса, по преимућству је византиска одлика и, ако се буде хтело ићи чак до његова порекла, нартекс је одлика хеленистичког хришћанства коју је Цариград сачувао и још већма истакао.“2)

Да ли је МШ е-ов закључак тачан, да ли он налази потврде и на нашем споменику2 То ће нам показати преглед политичких догађаја у Хрватској и на хрватском двору у времену зидања ове цркве.

Краљица јелена била је жена хрватског краља Михајла Крешимира И који је владао од 949 до 969 године.) Он је дошао на владу после грађанских ратова за време којих отпаде од Хрватске Босна која се придружи Србији, и далматински градови и острва која се повратише под власт византиског царства. Мало се, иначе, зна о владавини Михајла Крешимира И. Краљица Јелена била је и мајка краља Стефана Држислава који је владао од 969 до 995 године. За време владавине овога краља дешавали су се, на Истоку и у центру Балканског Полуострва, важни политички догађаји. На византиском престолу седео је, тада, цар Јован Цимиск, чији је наследник био Василије П који је имао да издржи ратове с бугарским царем Самуилом (980—1014 г.. Самуило је, упаднувши у Хрватску и Далмацију, пустошио све до Задра.

Г. Шишић мисли да постоје два узрока због којих Хрватска, овога пута, није пала под власт Бугарске. Прво с тога што се Хрватска, за време владавине Михајла Крешимира НИ

1) Есоје ргесаце, стр. 120

2) Есо1е втесдце, стр. 124.

8) Регдо 51510, Ргерјед роујези ћгуа!зког пагода, Хавгеђ, 1920, стр. "11.