Godišnjica Nikole Čupića

ИШТА ЈЕ СРПСКОЈ ПРОСВЕТИ ДАЛА ЗА ПРВИХ 50 ГОДИНА ЗАДУЖБИНА НИКОЛЕ ЧУПИЋА

Б. 31 Јануара 1870 године, далеко од своје Отаџбине, коју + је жарко љубио и желео за њено ослобођење и уједињење | положити живот свој, испустио је своју племениту душу по_ томак Змаја од Ноћаја _- Стојана Чупића, познатога јунака из _ Првога Српског-Устанка — артиљеријски капетан Никола Чупић. Ди. Никола Чупић је преминуо у афричкој приморској ва__роши Орану, куда је био отишао еда би нашао лека својој | тешкој грудној бољци. А кад се већ уверио да му лека нема __и да му се приближује последњи дан живота, и да неће до_ чекати да својој Отаџбини послужи „на бојном пољу, са __ сабљом у руци“, узео је перо у руку, која је већ почела оту казивати моћ да њиме влада, и написао тестаменат којим __ оставља све своје имање да се оснује књижевни фонд из чијег __ће се прихода издавати научна и морална дела, јер, вели, _ „и просвета је оштра као бојни мач, и она може да погњави “Турке и да освети наше Косово“.

7 У свом тестаменту ставио је Чупић и наредбу да се _ састави Одбор од 12 лица којем ће бити стављено у „аманет __да се његова жеља извршује“.

Њ- Одбор је тај састављен и отпочео намењени му посао у __ децембру 1874 године, а прво књижевно дело издао је 1875 __године. Од тада па до 31 јануара 1920 године, ког се дана __ навршило. 50 година од смрти родољуба Николе Чупића, Одбор __његове Задужбине старао се да што достојније и што ко_рисније извршује жељу Чупићеву. И пошто се одбије и поа следњих шест ратних година, за које време Задужбина није

_ радила, за осталих четрдесет година, под управом њенога 1