Godišnjica Nikole Čupića

_____О млекарској производњи _ пера

применити. Према разноврсности месних прилика и потреба могу с успехом наћи примене и сва четири система. Али, приступило се или се дало првенство којему драго од њих, при извођењу и ове мере, као и при извођењу претходних мера, главни смер мора бити: развијање сазнања о корисности гајења говеда у чистој крви и систематско појачање и одржање те чистокрвности, пошто је искуством утврђено, да се само гајењем у чистој крви могу најпоузданије постићи жељени успеси ма у ком било одгајивачком правцу.

4) Оснивање задруга за испитивање млечности код крава, које су у страном свету познате и јако цењене под именом „контролних задруга“. Крајњи им је задатак: поступно појачање млечности код задругарских крава у вези са побољшањем каквоће млека (особито у погледу његове масноће), и завођење што кориснијег (рентабилнијег) начина њихове исхране у односу према стварној млечности појединих крава. Нарочито у земљама са малим поседима и газдинствима, као што је Србија, ове задруге су једино средство за тачно утврђивање привредне вредности сваке краве и приплодне вредности њеног женског и мушког потомства. Само помоћу њих могу се у широј пиљопривредној пракси како ваља изводити и искоришћавати све остале мере за унапређење говедарсва у правцу што јаче производње млека.

5) Увођење и редовно објављивање пореклописних књига ради трајнога познавања појединих истакнутих крава и бикова и правилног оцењивања њиховог ближег и даљнијег потомства. Нема иоле напредне земље, где такве књиге нису уведене већ одавно са најповољнијим практичним успесима. Крајње је време да се томе корисном послу приступу и у Србији, јер се само помоћу таквих књига може систематски радити на побољшвњу њенога говедарства како у погледу чистокрвног гајења појединих раса или сојева, тако и у погледу његове привреде и одгајивачке вредности.

6) Осниване млекарских задруга ради заједничке прераде млека (у масло, разне сиреве и друге млекарске производе) на савременој савршенијој основи и помоћу савремених савршенијих техничких средстава. Уколико прилике буду допустиле, неке од њих могле би се с успехом бавити и заједничком продајом слаткога (свежега) млека по оближњим већим потрошачким местима. Као што је то утврђено искуством у