Godišnjica Nikole Čupića

__ Дубочке русаље = 229

из Преоднице за 1891. год. горе поменут; 4) Пав. Поповић, Краљице, српски народни обичај о Тројичину-дне из Браства (4. књ. П део, 1888. год.); 5) званичне податке о русаљама од начелства среза звишког; 6) ради потпуности наводи у преводу, а по делима: РОг. 1. Нигзсћђега, Ођег ердетизсћез Аш · (текеп тогопзсћег Мептозеп ипа фје запта бронх. МЕ] 2 деззеп Мегћи ипо, Млеп. Кишк 1897. и. Нескег, Пл!е огоззеп МојКк5кгапкћ. дез Мшејанегз, Веп. 1832., —, де Тапглшћ, Ве1. 1832. — хистеричне, односно хистеро-епилептичне епидемије у средњем веку, најзад 7) његова посматрања у Дубокој из 1897. и 1898. године.

„О Тројицама се скупља у Дубокој силан свет код школе, јер цркве немају! Тада им је заветина. Почињу долазити још изјутра, али највише око подне. Око школе је празна утрина. Испред школе подигнути су вењаци. Имућнији седе под њима. Највећи број седи и руча на земљи, на простиркама. Свака кућа, сваки домаћин има засебан ручак. Седе једна породица до. друге, у реду. На столу или на простирци на земљи, постављено је све што је од куће понето за јело. На столу стоје поређани: печеница, сир, лук, обојена јаја, кисео хлеб, погача и проја, вино, ракија, со, кољиво, воштана свећа у котур савијена. Свештеник иде од стола до стола, од једне групе до друге, чита прописну молитву за оваке пригоде. Тек пошто ижљубе крст и добију благослов почињу ручати. У току ручка, „и после ручка, дешавају се нојеаве на падалицама, које су напред описане, како у седењу, тако и стајању. Нарочито наглашујем да се те појаве дешавају и у томе времену, а не само у обичном колу, у обичној игри, те да се не би погрешно мислило да падалице падају само онда кад играју. На простору, који је утрина, од школе до реке дешавају се ове појаве. Око школе имају 2 кафане, и неколико сеоских дућана и трговачких станова.

_ „Дубочка река игра важну улогу у лечењу падалица. Она је у неку руку „Јордан“! њеном се водом уливају и запајају; њеним чудотворним дејством, се опорављају, повраћају и освешћују падалице! 1897. год. биле су, као што је познато, велике кише и поплаве. Дубочка река била је велика, те нису могли преко ње прелазити, него су процедуру свршавали на десној обали реке. 1898. год. река је била врло мале, и тада су прелазили преко реке и процедуру свршавали на лсвој