Godišnjica Nikole Čupića

64 НАД а не оЕ Грћ. Ми 1 А У МЕ

д у

"Стојан Новаковић | з1

момак вратио, затекао га је у истом положају, али Новаковић није више био жив!

Тако се угасио овај велики дух! Тако је издахнуо овај неуморни радник, који никад на смрт није помислио! Тако се растао с овим светом и отишао у вечни одмор овај колос од човека, који није ни знао за умор!

Тако је умро Стојан Новаковић !

м

ж о ж

Новаковић се родио у Шапцу, у округу подринском, у ком се округу и Вук родио. И основну школу и нижу гимназију дабогме да је учио и свршио тамо. А вишу гимназију п Лицеј у Београду. Родитељи су му били сиромашни, али честити и ваљани и старали су се да своје дете изведу на пут до краја школовања. И извели су га. Новаковић је увек с поштовањем помињао и свог оца, који је био сиромашан столар, и своју мајку.

Кад је свршио школе, Новаковић је остао у Београду са службом и изгледа, да из њега више није никуда ни ишао. За све време свога службовања остао је у Београду, сем доцније, последњих година службе, кад је премештен из њега за посланика на царском дрору, прво у Петрограду па у Цариграду. |

Новаковић је највише радио на историји српској и књижевности. Али му је исто тако обилан и знаменит и законодавни рад. Он је неколико пута долазио за министра просвете и доносио законе, који су чинили епоху у развитку наших школа и у цркви нашој. И сваки писац историје и наших школа и наше цркве мора се на њима зауставити. Они су реформаторски.

Новаковић је био видан јаван радник и у политичком животу нашем. Кад је оснивана напредна странка, он је био међу оснивачима њеним, а доцније виђен члан у Главном Одбору њеном. Али, интересантно је, да он целога живота није био никакав партизан, и да је увек радио «ни по бабу ни по стричевима», и свуда и према свима без обзира на партиску боју. Зато његови напредњаци нису били увек задовољни с њим. А то доказује и та околност, што су Новаковића узимале и остале партије у своје кабинете.