Godišnjica Nikole Čupića

48 . Годишњица

части ове историје метнути портре Црнога Ђорђија, а у другој вашега стрица“, чега у препису нема (Преп. ТУ, 82—86).

Ово се писмо налази у кнежевској канцеларији, али није вероватно да га је Христифор послао, и да је био у договору с Германом и својим обећањем грађе хтео само да одуговлачи штампање. Није вероватно због тога што би о томе било објашњавања ивмеђу Вука и кнеза Милоша кад је Вук по други пут долазио у Крагујевац, јер се у писму говори о српској Историји од 1791 г. дакле и о Карађорђеву времену, и тражи се његова слика, док се у преписци између Вука и Милоша стално говори о Историји Милошеве управе. Напротив, већа је вероватноћа да ово писмо није ни дошло у руке Христифорове, јер је он, поставши официром, у фебруару месецу већ отишао из Петро"рада у Дзенциол (Преп. ТУ, 87), и да је писмо примио Герман, и задржао код себе, а њега само о садржини известио. Сад пак, кад је Вуков рукопис стигао у министарство, он се пожурио да лажно кнезу Милошу представи ствар, и приложио је то Вуково писмо од пре две године.

Ш

Штампање Вукова рукописа у Џетрограду на руском.

Аделунг је вратио рукопис с примедбама Вуку 21 маја, и јавио му да његову штампању не стоје на путу никакве препреке од стране министарства (Преп. Ш, 443). Али још 1 маја Герман је писао кнезу Милошу, да ће скоро изићи у Петрограду књига „од једног непознатог писца“ под заглављем Жизнљ и подвиги Вер. Зожда Сербскаго кназа Милоша Обренозича од 1815 до 1822 године и да ће, ако прими, бити посвећена самом господару Императору, или графу Милорадовићу, као Србину, и зато га је он још прошле године молио преко свога брата Марка, да му пошље слику да се штампа уз књигу, „а теперљ ако непристигне за ову прилику должно сдђлати на примђрф из литографји“. Дакле је већ раније набавио препис рукописа, и само је чекао шта ће рећи министарство, па да га објави пре Вука. Кнез Милош му је заиста и послао слику која је стигла на време, и приложена уз књигу, и ако је ово писмо примио тек 10 септ.

У другом писму (15 авг.) вели да се књига већ штампа: „Већ историческое ваше дђиствје отђ начала до конца, толљко не пространно политическји сношенја, а по обстолтелствамљ“.