Godišnjica Nikole Čupića

50 5 Годишњица 01

остале потребе (Преп. Ш: 566). — Види те да Вук још није познавао политику кнеза Милоша о употреби људи за ДРЖАВНУ послове. Л

Другог јануара 1825 јавља му да је чуо. да је у пат граду изишла на руском језику некака књига о њему ио Србији, и да је посвећена графу Милорадовићу; можда је он већ има, а и он је за себе поручио једну да му се пошље (Преп. И. 568).

ЈУ

Почетак затегнутих.односа између Вука и кнеза Милоша због тог „штампања.

На неколико“ дана после. Вукова доласка из Брода у Земун, стигао је ту (10 маја) и Герман као руски курир из Петрограда у нарочитој мисији кнезу Милошу. То је први јавни акт Милошев с Русијом. Он му је врло добро дошао да му подигне углед у народу после Ђакове буне, која је била у јануару те. године. Ту буну Милош је Русији представио као последицу договора српсках емиграната у Бесарабији са побуњеним Грцима. Герман је донео писмо графа Неслрода кнезу, којим му јавља, да је цар врло. задовољан што је буна угушена, и да је наређено да се строго пази на емигранте у Бесарабији. Даље, да је цар заповедио своме посланику у Цариграду, да се ослободе затвора српски депутати и да се нада, да ће султан, имајући у виду. верност српског народа усред нереда у Грчкој, приступити договору с депутатима, и испунити МУШ тачку Букурешког уговора. –—– Милош је био необично задовољан овим писмом, јер да га је сам поручивао, не би га боље могао саставити, и сазове Скупштину за 27 маја, да свечано народу објави те цареве поруке (Гавриловић, Кн. Милош |, 166).

С Неслродовим писмом Герман је донео кнезу Милошу и нову књигу Жизнљ и подвиги кназа Милоша Обреновича, верховнаго вожда и предводишела народа Сербскаго, тде се у предговору вели да је овај олис позајмљен из рукописне биографије кнежеве коју је на немачком језику. написао познати српски књижевник Вук Караџић!

Заједно с доласком Германовим у а енан кнез Милош је примио и писмо Вуково које му је писао. 12 маја, дакле _ пре него што је дознао зашто је Герман дошао, и донео му"