Godišnjica Nikole Čupića

се __ Судбина Вукове књиге „Милош Обреновић“ 63

као што је Копитар још раније предвиђао.!) Милош је увидео "да је значај Вуков у Русији много већи, него што га је Герман представио, па је похитао да несуглавице изравна; и у колико је пре упорно ћутао на толика писма Вукова, у толико је "сад био нестрпљив да то што пре уреди, и да га задовољи.

_Тридесетог октобра писао му је. Максим 'анковић из _ Београда по налогу кнежеву, да ће му се ускоро послати новаца преко једног Митровачког трговца. — Петог новембра пише му кнез Васа из Крагујевца и уверава га о Господаревој милости, и ово дана добиће од њега једну особиту милост. Препоручује му, ако може, да дође сам до Господара; можда _ће га и он позвати, али би боље било да сам дође. — У том писму било је на засебном листићу неколико речи од Петронијевића, да. је у своје. време примио његово писмо и про"читао кнезу. — Шеснаестог децембра послао му је Ал. Симић по нгредби кнежевој 1000 гроша на дар. — Двадесет деветог "децембра послао му је Ранковић 590 гроша. за путни трошак, „додајући: „Њиово Сијатељство позивајући вас каже, ако ви сада дошли неби, то ћете довољно од њиова уваженија изгубити“. — Трећег јануара пише му опет Симић, да му је Ранковић послао путни трошак: „Сад пише и мени Господар да поспјешите доћи што пре. Зато вам и пишем ово писмо, да се не би: закаснили, премда. се надам, да ћете до сада на путу бити“.

Вук је био врло задовољан овим обртом, и није могао · да се наодговара на толика писма, и поруке. Њему је то било _. мило колико- због изгледа на новчану помоћ којој се надао од Кнеза Милоша, толико и због тога што није морао прекидати везе са Србијом, а то је било могуће само док је у „милости Господаревој“, јер је кнез Милош и тада, и за све време своје владе био све и сва у Србији.

"Ранковићу је одговорио одмах (9 нов.): „Истина, да су ми новци врло потребни; али опет вјеруј ми брате, да "м се сто пута више радујем зато, што ће ми бити знак Господареве · милости, него што ће ми у нужди у помоћ пристати.“ — Кнезу

у Кад је Вук исвестио Копитара да је писао кнезу 12 јуна, Копи-

тар му пише: „Милош је ширански „ципор“, и ја бих волео, кад ви не

би били његов удворица. Он не заслужује никаквог часног човека“. Не

добивши никаква извештаја о току преговора, пита га доцније (6 анг.)

има ли изгледа да што добије: „Епилог цара Николе обсћама много“. · "Преп. 280, 283,'285.