Hemija : za srednje škole

196 | —

базисна, јер има само један карбоксил: онај други хид= роксил алкохолне је природе. Гради соли лактате, који су растворни и кристални,

Ћилибарна киселина 0,Н6О, или СО(ОН). ОН, СН,. CO.OH. Из ћилибара је добивена први пут дестилацијом, па отуда јој ово име. Налази се у крви, мокраћи и другим животињским соковима. Постаје по мало при алкохолном врењу шећера, зато је има у вину и пиву. Ћилибарна

киселина је чврсто и кристално тело, непријатног укуса: раствара се у води. Гради соли сукцинате.

Јабучна. киселина 0,40, или СО(ОН). СН(ОН) . ОН, · С0.ОН. Има је у накиселом воћу, нарочито док није зрело, где ју винска и лимунска киселина прате; тако има је у јабукама, шљивама, трешњама, грожђу, смрдљиковини п т. д. Ова је киселина чврста, кристална и у води растворна; гради соли малате.

Винска киселина СНО, пли OCO{OH). CH(OM). ОН(ОН).00.ОН. Налази се у многом воћу, нарочито у зрелом грожђу. Кад шира ври одваја се, усљед _поставшег алкохола, кисела калијумова со ове киселине и вата се по дугама бурета као кристална кора: то је вински стреш. Винска киселина кристалише у бистрим призмама; раствара се у води лако; гради соли тартарате. Ова кпселина и њене соли употребљују се у медицини п индустрији.

Лимунска киселина С,Н,О, или

CO(OH).CH.,.C(OH).CH,.CO.OTI

CO.OH Налази се у соку лимуна п у многом накиселом воћу (огроз, рибизла). Кристалшше у бистрим призмама са Н,О; раствара се у води лако; гради соли цитрате. Употребљује се у медицини II индустрији. Ароматичне киселине. Ових киселина има много, а ми ћемо проучити само неколико.