Ilustrovana ratna kronika

Стр. 368.

ИЛУСТРОВАНА РАТНА КРОНИКА

Св. 45.

Ратна зрнца Из дрногорских ратних лкгора 1. Дошао један Ужичанин у црногорски логор на Бардањол. Црногорци га дочекали ка што најљепше може бити и започели причу о ратовању. — Колико има турске војске у Скадру? — упита Ужичанин браћу Црногорце. — То ти не умијемо рећи; а почисто знамо да има три стотине дућана и да за шест мјесеца ниједна пара из Скадра нији изашла! — одговара му један Црногорац. 2. У Црној Гори нема обичаја да се поткивају волови и"за Црногорце је била новост када су на Скадру виђели шумадијске волове потковане. То је дало повода једноме Црногорцу да једне вечери узвикне: — Хвала Богу, браћо Црногорци, има ли иђе у свијету сретније земље од Шумадије? — Због чега, чоче? — упитаће други. — Како због чеса?!. Погледајте ђе шумадински волови иду потковани а црногорски официри боси!.... одговори им први. 3. Повратио се неки рањени Црногорац са Бардањола кући па га питао ђед: — Реци ми, дијете, какви су јунаци ови нови и млади Шумадинци? Је су ли слични онијем из Карађорђијева доба?.. — Нг питај ме, ђедо, за њихово јунаштво на земљи! одговори му унук. — Ма како, чоче? — опет припита старац. — Тако ваистину... мало је њима јунаштва на земљи, него су сад измислили нечесове јареоплане па лете испод облака ка и прави орлови! — опет му одговори унук.

Старац позаћута, скиде капу, прекрсти се и од свег срца узвикну: — Е нека их, да Бог да сви окрилатили од Краља па до каплара!... 4. Послије пада Ђаковице један Црногорац пролазећи кроз варош спази једну сајхиску радњу и упуту се право у њу. — Помага ти Бог? — довикну Црногорац сајџији. — Бог ти помога! — одговори му сајџија. — Дигни се одатле! — довикну му Црногорац. Сајџија видећи овог наоружаног устаде, а Црногорац прође за тезгу, сједе на његово мјесто, скиде са рамена пушку и пружи је сајџији говорећи: — Ево ти ове пушке... ја сам доста ратова, сад иди ти па ратуј, а ја ћу остати ође да што припазарим! .. И сигурно је нешто „припазарио".... Уз наше слике Др. БОШКО ПбТрОВИћ. У нашем данашњем броју доносимо снимак покојног дра Бошка Петровића из војнучког логора српске војске у Штипу, где се бавио као дописник „Српске Ријечи" у Сарајеву. Снимио га је фотограф српске војске у оном моменту, када је седео у логору за столом и писао своје утиске из Штипа, од којих је дописа послао и

један овдашњем „Бранику'' који је — после његове смрти на два-три дана — и изашао у „Бранику". Његов српски фанатизам, његово српско срце одвукло га је у гњездо опасности по живот од колере и он је пао као жртва неумитне косе колерине. Када су га у Скопље одвраћали да не иде у Штип, јер је тамо најжешћа борба, најопасније, н нудили га, да иде у друге две армије где је мање опасно, он је одговорио: „ А \а баш тамо хоћу да идем, где је најжешћа борба, где је најопасније, јер то хоћу да видим, то хоћу да опишем". И отишао је — али је и главом платио, сирома Др. Бошко. Слављв у Бвограду. И у овоме броју доносимо слике о уласку српске војске у Београду, о томе ратном и јединственом тренутку српске историје, о догађају, који се само у сну могао снивати. Редак је, велик је то дан био кад су се косовски и сливнички осветници победоносно вратили у престоницу, и они, који нису срећни били, да тада буду у Београду, нека се барем крепе националисмом гледајући слике. Град ЈВДРВНВ. Слике Једрена сећа нас на јунаштво српско псд том тврђавом, коју су Бугари само помоћу Срба освојили, а за тим су је у лудилу своме срамно изгубили Ударили су на брата, који им је против Турчина помогао, а Турчин је весело ушао у Једрене, да их још за дуги низ година задржи. Сад се у Цариграду воде преговври и Бугари су Једрене већ напустили. Операција у IV. резервној болници. Слика нам приказује тежак оперативни случај, тешке болове српског војника, које он лако сноси за своју отачбину. Таки су потомци Краље вића Марка.

ГОТОВЕ СУ КОРИЦЕ ЗА :: :: „Илустровану Ратну Кронику" :: у црвеном платну са насловном сликом Кронике и са златним насловом — врло лепо и укусно израђене. Цена је са иоштарином К 2-20. ИЗДАВАЧКА КЊИЖАРНИЦА СВЕТ. Ф. ОГЊАНОВИЋА НОВИ САД. ((ЈјуЈсМк).

Л

Употреба клишеја законом вабрањена

Штампа д. д. Браника Н. Сад.