Istočnik

V

Стр. 220

источник

Бр, 14

Видиш светилник пред светим изображењем: старај се, да би се у теби родио свјетилник вјере и да би се разгорео огањ љубави к Цогу. Видиш, гдје се дими из кадионице дим и уздиже на више, тако п да се исирави молитва твоја, као кад тред Богом " (Тал. 141., 2.) Чујеш ријеч Божју, пази да би се она уселила у тебе (Колаш. Ш, 16.), па да се на.учиш из ње и да разумијеш самога себе. Чујеш пјеније у славу Божју. присојединн и ти глас свој у ерцу свом пјевајући Господу. Видиш свештеника, гдје служи пред престолом тајне, наговјешћујући херувиме, који предстоје животворећој Тројици „остави и ти бриге живота свога, и.а да навикне дух твој да видиш с Давидом свагда пред собом Госиода: ои да ти је с бесне стране да не посрнеш (ГГсал. 16., 8). Тако, љубазна браћо моја, долазећи овамо „ ка Хрисшу, као камењу живоме, и ви као камење живо зит,ајте ее у кућу духовну и свештенство свето, да се приносе приноси духовни, који су Богу повољни, кроз Исуса Христа" (1. ГГетр. II. 5.). С апостолом молим вас, браћо и сестре, долазите овамо чистим срцем, како би и молитва ваша овде угодна била Богу. Долазите овамо богоугодним мислима, оставивши на страну злобу и завист и сваку злу мисао, како би се овдје напунили светости и истине. Живите по науцп мојој, коју вам дајем у име Спаситеља нашега. Живите тако на радост моју, а на славу благодати од Бога вам дану, како бих и ја чуо из уста ваших: „ утврдило се срце моје, Воже, ушврдило се срце моје; пјеваДу те и славити. (Псал. 57, 7). Тако живећи желпм да видите очима својим како сину видјело ваше као зора, како процвјета здравље ваше, и како иде пред вама иравда ваша, иа слава Господња да вам је задња стража. Амин. У Иригу, 1898. Григорије А. Николић, парох.

Недјеља у српским народним пјеемама. По Вуковој збирци напабирчио Јован Г Б». Зорпћ. Српски народ у својим пјесмама уткао је поред јунака, вила, змајева и светитеље, па и недјељу. Тако у многим пјесмама се главна радња догађа у недјељу: на пр.

Рано рани ђаконе Стеване У неђељу пређе јарка сунца Иређе сунца и пре летургије (Књ. П. стр. 7.) или Поранио Краљевићу Марко У недељу прије јарког сунца Покрај мора Урвином планином (Књ. II., стр. 430.) или

Уранила Косовка девојка, Уранила рано у недељу, У недељу прије јарка сунца. (Књ. П., стр. 430.) или Што протужи рано у н е д е љ у У недељу прије јарког сунца, У Соколу граду бијеломе У тамници Петра Мркоњића? (Књ. П., стр. 89.)

и т, Д.