Istočnik

Бр. 23.

источник

Стр 373

Стихире храма. Стихире празника. Слдкд н нмн^: еогороднчдн. Сллка и нкш^: празника. Молитва: Сплги Б о ЖЕ лк >ДИ ТКОА ... Гошоди ПОД1И л У и 40 пута. 6ф( Л10 .1И /И1А 0) ПјШК^Т/С&ЛшЕЛГћ... ГОСПОДИ П0/ИИл8и 30 Пута. 6ф! ЛТОЛИ/И1А ш Пр!0[КАЦ1Ж^ИШ!ДП1... ГоЈПОДН ПО/ИИЛ^И 50 Пута. 6ц1( л10лилиа ш еж! то^рднитша грлду [!/и8... Г ошодн по/ И ил У н 3 -пут. 6ф! /ИОЛИ /ига И ш еж! ОуМУШЛТН Гогпод^ Бог8... Гошодн ПО/ИНЛ&И 3-пут. ОуСЛИИЈИ ИН Еож! !ПЛГИТ!ЛК1 НЛШТ,... /Иил01ТИКЂ КО И ЧМОК^КОЛКЖИЈТ*... Д/ИННћ. /Иир-ћ КС&ЛГћ. И дУ^ОКИ ТК01Л1&. Гллкм НЛША ГоПО Д!КИ ПрНК,10НН 1!'ћ. ГоЈПОДИ (маЛО). Молитва: Вллдмко /ИНОГО/ИИЛОСТИК!,.. Л /иинк 9 ). Стихире на стиховње са приијевима 10 ). Оллкл и нмн^: богородичан.

С л п к а и нмн^: празника. Слдкд: светога 1 у очи И нмн1: богородичан ј светога. НћШ^ ШТпУфЛ!ШН... ТрШКАТО!. ОТЧ! ННШ-ћ. Возгллск: 1/1кш тко! е !тк цдргтко.. Д/ иинк. Тропари: 11 )

Еогородиц! д^ко... 3-пут.

'ј у очи Господског празпика 3-пут ј „ Богородичног светога 2 пута "ј Богороднц! д-кко 1 -пуТ } У 0ЧИ СВеТ0Га -

Идући ва литију појци поје „сшихире на литији Те стихире поје ое овако: ако је бденије или велико вечерње о литијом у очи Недјеље то се пошто у очи Недјеље нема стихира на литији поје стихире храма т.ј. оне, који ое поје на литији, кад слави храм. Овако се иоји и кад се слави свети са бденијем и полијелејем, ма у који дан пао, само онда јогп послије храмовних етихира поје још и сшихире светога на лишији. Ако у Недјељу падне свети, који има стихире на »Господн козкд^Т).« на 6, а нема полијелеја али има велико славослоаље, онда се нч литији поје отихире храма а Сллка и нин^ : стихира светога узета еа стиховња („Типик" гл. 5.). Ако се у Недјељу послије стихира на литији поји на и нмн^ : богородичан онда се иоји богородичан са стиховња, који се поји у Недјељу („Типик" гл. 4.). Стихире храма не поје ее никад на Господске и Богородичне правнике, на њихова попраанства и оданије, ако падне у недјељу; на предпразнство Божића 21. децембра, ако падне у Недјељу, на Цвијети, Недјељу ап. Томе, жена Миронооица св. отаца (7, по Ускрсу) и на ДуЈове У ове дане поје ее само стихире празника. •) Чптајући ову молитву евештеник се обраћа лицем к ваиаду, а цио народ приклања главу к земљи. Па не само народ него и свештеник приклања главу, а то се види из возгласа: Гллкм идша Го (под!ки приклоии/иг. Уврок зашго се свештеник обраћа к вападу при читању ове молитве јесте тај, што се обављала ради покајника, због тога се и свршавала у притвору, ђе еу стајали оглашени. Ма да у цркви данас нема оглашених остао је овај обичај обраћања к аападу. У осталом ово ее чини само онда, кад се литија држи у храму, а кад се држи у притвору, онда ее не обраћа, јер би у том случају био ле1јима окренут народу. Ова молитва чига се још и на великом повочерњу мјесто отпуста. 10 ) 0 овим стихирима види ва великом вечерњу у очи Недјеље 11 ) Овако иду тропари, кад у недјељу не падне Гоеподски или Богородични празник или свети са бденијем и полијелејем кад није пред- или поправнство. Ако пак у Недјељу пддне Гоеподеки празник очда ее, ношто се сва служба недјељна у том случају изоетавља, поји тропар празнику Зп/јш. Ако пак падне у Недјељу Богородични празник, онда се и ако се у том случају не изоставља недјељна слушба него се мијеша еа празничном ипак поји троиар •иразника Зауш Ако пак у Недјељу падне и свети са бденијем и иолијелејем онда се поји троиар »Еогородиц! д ^ко« т ри пуш и троиар свешога 1иут. Ако пред- или попразнсгво или оданијр падне у Недјељу, онда тропар »Еогороднц! д-^ко.. .« 2иуш и иредиразнства односно празника 1иуш. За вријеме појања тропара кади ђакон односно свешгеник около стола Зпут унакрст По шом кади само настојашеља односко архијереја или икону на његовон сшолу и ако је ђакон, свештеника, који с њим служи и још једном хљебове али само с ириједа (Типик гл. 2.).