Istočnik

источник

Стр. 127

Јавне благодарности. Висока земаљска влада за Босну и Херцеговину у Сарајеву благоизвољела је даровати ових дана за три православне сриске цркве у Корјенићима: 2 стихара, 2 епитрахиља, 2 појаса, 2 пара наруквица, 2 фелона, 4 покровца (дарка) 2 ваздуха, 1 полијелеј за 8 свијећа, 1 путир, 1 дискос, 12 чирака за часне трапезе и проскомидије, 2 кадионице, 5 великих чирака пред ц. двери и 1 дарохранилницу. Сви поменути предмети су из радионице г. Јована Митричевића, Сарајлије, који пајсавјесније израђује све црквене ствари, као: одежде, сасуде и др. у строго српско-православном духу. На горе поменутом дару понизно изјављује високој дароватељици јавну благодарност. л Корјенићи, мјес. марта 19('5. Црквсии Одбор. Гос. Марко Деретић, који се налази у Аљашкој у Америци, приложио је цркви свога роднога мјеста у Ораховцу: 2 простирача на часну трапезу и налоњ, 2 завјесе на царске и сјеверне двери у вриједности од 10 Ј крупа на чему му јавпо благодари Корјенићи, мјесеца фебруара 1905, Црквсни Одбор.

Госп. Крсто Трапарнћ из Јасена, парохије Корјенићке, полазећи по други пут у Америку, приложио је правосл. српској цркви у Јасену у готову 100 круна, на чему се побожпом приложнику изјављује срдачна јавна благодарност. К о р ј е н и ћ и, мјесеца марта 1905. В. Парежпнин , парох. Висока земаљска влада за Босну и Херцеговину благоизвољела је поклоиити српско-православним црквама Бочачкој и Агићској: два стихара, два епитрахиља, два појаса, двоје наруквице, и два фелона на чему ее високој дароватељицп од стране српско-православних парохија Бочачке и Агићке изражава најтоплија хвала и благодарност. Б о ч а ц, 2. априла 1905. Јеромонах Милутин Радаковић.

| Читуле. | •ј' Лазар Гаковнћ, парох радићки, протопрезвитерата крупскога, послије двомјесечне болести преставио се дана 2. априла 1905., а 3. априла сахрањен је у опште прав. српско гробље у Крупи уз нратњу четворице свештеника и мноштва народа. Нокојник је рођен 1855. у селу Бушевићу у старој свештегшчкој кући Гаковића, чија прошлост у служби Богу и пароду прелази у стотине година. Као једипац у рано обудовљела оца, послан је у срп.-прав. основну школу у Крупи,