Istočnik

Вр. 6. ИСТО 4НИК Стр. 95

Овај рад г. Богдановића нема научне вриједности, израђен је без сиетеме и нема естетске форме, јер писање историјеких монографија, каква је хтјела ова да буде, захтјева много више знања и спреме, а у недоетатку тога изгледа да је више намјера писцу била, да напише сво.ју биографију. В Петров. Свака ће се књига приказати и оцијенити у „Источнику", која нам се пошаље у два ексемплара.

Листови и нове књиге. „Иравославље" лист намењен православном српском народу за поуку у св. православној вери и хришћанској врлини. Уређују свештеници Владимир Милутиновић (Митровица, Срем) и Јован Ж. Вута (Бачинци, Срем). Цијена 1-60 К годишње. Све што се листа тиче шаље се на свешт. Вл. Милутиновића, Митровица (Срем). Судећи по првим бројевима изгледа, да ће овај лист бити добро уређиван; чланци су у њему добра садржаја и тако иопуларно писани, да их сваки писмен човјек може лако разумјети. Лист је врло јевтин, да га може држати и наш сеоски свијет. С тога га најтоплије препоручујемо нашему свештенству да га држи и да га међу наш писмени свијет марљиво растурује, јер ће тако олакшати себи узвишени али и велики посао — ширење православне вјере и морала у своме народу. Православна срнска парохија у Илоку крајем 1908. године Написао Јован Козобарић, парох. Цена 2 круне.

Читул а.

Дииитрије Максииовић, умировљени свештеник поплатски, у протопресвитерату столачком, умро је 28. фебруара о. г. у Стоцу," гдје^је сјутра дан уз велико еаучешће грађана и парохијана сахрањен. Покојник се родио у Пријепољу 1856. Богословију је свршио у Биограду Као српски учитељ служио је у Стоцу, Љубињу и Поплату"'од 1880.—1895. год. У октобру 1894. рукоположио га је за свештеника митрополит^ Серафим Перовић и као поплатски парох служио је 15 година. Почетком 1910. г. због болести стављен је у мир са 1200 К годишње пензије из епархијске касе. Од иметка, што га је наслиједио од оца, даровао је на црквено-просвјетне сврхе: 1. Српско-правосл. општини на Поплату 3 винограда и у готовом 700 К. 2. Српско-правосл. упштини у Опличићима 700 К. 3. Српско-правосл. општини у Стоцу 700 К у просвјетне сврхе и 600 К за отпремање младића »Привреднику« у Загреб, и 4. Српском занатлијском удружењу у Стоцу 200 К. Бог да му душу прости!