Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

Три

Шрочитан и усвојен је протокол састанка Главног Одбора. од 15 декембра 1884. год. Бр. 289.

Бр. 2.

Приступљено је претресу лутријске понуде Меркурове, а према стилизацији и рачуну усвојеном од стране одборске комисије.

Текст усвојен Гл. Одбором гласи:

„Преттодни споразум.

„Главни Одбор српског друштва „Прв. Крета“ и потписана мењачка радња „Меркур“ споразумели су се о пројекту премијског зајма за српско друштво „Прв. Креста“ у следећим тачкама.

„Il. Српеко друштво рв. Крста издаће на основу дотичног закона или највишег решења 800.000 лутријских обвезница у номиналној вредности по 15 динара свака. Оне ће гласити на доноспоца (ал ротђец:) и исшлатиће се за DOT, година извлачењем по пројекту, који је Меркур израдио и предложио, а уговорачи усвојили.

„П. Пре потписа дефинит уговора утврдиће се тачан текст обвезница између краљевске владе и друштва „Првенога Крста“ с једне и Меркура са друге стране, с тим, да у тексту срећака буде изражена државна гарантија, јер се цео за зајам потребан капитал улаже у државну депозитну касу.

„Обвезнице (Тибтез)гласиће на српском, француском, немачком и руском језику.

„Српско друштво „Прв. Крста“ обвезује се да посредством краљевске владе изради код Цр. Кр. Аустро-Угарске владе слободну продају срећака српског „Црвеног Крста“ и то према тачцн 6. чл. 11. у року предвиђеном у ча. 9. за дефинитивни уговор“. .

Т. Мишковић као председник компеије изјављује у име њено, да је питање о гарантији остало у комисији не решено до одговора Владиног, који п сада још није дошао. Тарантија.