Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

1159

разумева се тако, да држава јемчи не само за сигурност амортизационог фонда и његову манипулацију, него и за стварну исплату згодитака, па ма какав био куре ренти, која се полаже у амортизациони фонд. Ово је комисија нашла као оправдано с тога, што је цела корист по овоме послу Првенога Крета опет посредна корист државе.

„ШП. Српеко друштво Шрвенога Крста обвезује се да 300.000 лутријских обвезница уступи Меркуру, који је са своје стране обвезан, да прими те обвезнице на своју одговорност, и под условима предвиђеним у следећим тачкама“.

„ЈУ. При примању ових обвезница Меркур ће положити капитал за амортизацију у 93,280.00 динара 5) српске амортизабне ренте номинално, који је фонд потребан за исплату амортизиције и премија (добитака), а по плану за амортизацију и извлачење, што су оба уговорача усвојила. А државна, каса, која овај капитал прима, водиће обрачун о интересу, који долази од амортизационог фонда, као п о оним квотама, капитала, који се из тог фонда изузимају.

„Меркур ће даље српском друштву Првенога Крста иеплатити једаред за свагда 700.000 словом: седам стотина хиљада динара у наполеондорима.“ (20 фр.).

„Вишак у 254.000. динара којим је амортизациони фонд увећан према понуди, коју је Меркур поднео (у 8.496.000), служи као особени резервни фонд, који ће одвојено администровати она иста каса, која управља и главним амортизационим фондом. (Ово се решава према извешћу комисије у погледу тога фонда“.

T. Вујовић предлаже да се за амортизациони фонд тражи од Меркура повећање у 270.000 дин. номинално за амортиз. премија и исплату згодитака, поред суме комисијом усвојене, коме се предлогу придружује одборник г. Дим. Пешика.

Даље већање о понуди остављено је за идући састанак.

Шредседник Главног Одбора

члан државног савета

В. Вујовић

Бележио Секретар Главног Одбора М. Ст. Марковић

ИЗВЕШТАЈ ЦРВЕНОГА КРСТА =